Prima pagină » Mihai Tincu(PSD) îi dă notă lui Portariuc şi anunţă marele obiectiv al PSD-ului la alegeri

Mihai Tincu(PSD) îi dă notă lui Portariuc şi anunţă marele obiectiv al PSD-ului la alegeri

Interviu cu omul de afaceri Mihai Tincu, consilier local al PSD, preşedinte executiv al organizaţiei municipale a partidului.

Reporter: Niciunul dintre co-preşedinţii USL-ului care a câştigat alegerile locale şi parlamentare din 2012 nu mai este pe funcţie la Botoşani, ambii demisionând.
Mihai Tincu: Unul, cel de la PNL, este demisionat din funcţie pentru că a intrat în contradicţie flagrantă cu statutul partidului. Celălalt de la PSD este încă în funcţie, el a demisionat în gest de solidaritate cu domnul Dragnea, dar conduce filiala. PSD merge, cunoaştem coordonatele pe care vrem să le atingem. Sunt doi preşedinţi care au demisionat la PNL şi PSD, dar două lucruri diferite, au demisionat din motive total diferite.
Reporter: Demisia din funcţia de preşedinte al PSD a lui Andrei Dolineaschi nu a scos în evidenţă taberele din partid?
Mihai Tinu: PSD nu are tabere. Alegerile locale sunt peste 11 luni. Principalul obiectiv al PSD-ului este câştigarea alegerilor locale, în speţă a primăriei municipiului Botoşani. Toată lumea din partid, din toate organizaţiile partidului, gândeşte aşa. Consiliul Judeţean este cealaltă prioritate, dar lucrurile diferă puţin pentru că la Primărie se alege primarul prin competiţie, din primul tur, la CJ preşedinţia va fi câştigată prin votul consilierilor judeţeni, prin înţelegerile politice, prin modul cum se vor forma grupurile. Principala prioritate a tuturor membrilor de partid este câştigarea funcţie de primar şi toate energiile partidului trebuie îndreptate spre acest lucru, apoi o majoritate în Consiliul Judeţean.
Reporter: Candidatul PSD la funcţia de primar rămâne Ovidiu Portariuc?
Mihai Tincu: Aşa ştiu. El rămâne!
Reporter: Ovidiu Portariuc sau Cătălin Flutur, care este favoritul alegerilor din 2016?
Mihai Tincu: Fostul primar avea două mandate şi după părerea mea un primar este bun în primul tur, în primul mandat, este foarte bun în al doilea mandat, dar începe să nu mai aibă performanţă cu al treilea mandat. Cred că şi datorită rezultatelor şi datorită modului de lucru, al colegilor, primarul Portariuc are câteva proiecte în derulare şi câteva spre a fi deschise care îl fac în mod evident favorit la alegerile din vara lui 2016.
Reporter: Asfaltarea pe Primăverii şi Parcul Cornişa nu sunt două proiecte care îi cauzează probleme lui Portariuc?
Mihai Tincu: Primăverii înseamnă denumirea unei anumite firme al cărui nume nu vreau să îl spun, dar toată lumea ştie despre ce este vorba. Toată atenţia Primăriei este îndreptată spre această lucrare. Parcul Cornişa este în întârziere din cauza unor chestiuni de proiectare care vin din afara mandatului Portariuc. Este tare ciudat la asemenea proiect că cei care s-au ocupat de asta, partea primară a lucrurilor, nu au băgat de seamă că acolo este o unitate militară, un spaţiu militar cu caracteristicile lui care nu îţi permite să greşeşti cu absolut nimic pentru că apoi nu ai şansa să îndrepţi uşor lucrurile.
Reporter: Unul dintre reproşurile lui Portariuc la adresa lui Flutur a fost cel al creditelor de 100 de milioane de lei făcute de acesta în cele două mandate de primar, dar actualul edil-şef a împrumutat deja aproape 60 milioane şi mai vrea să ia un credit de 20 milioane lei.
Mihai Tincu: Păi ultimul de 20 milioane lei sunt pentru corecţiile financiare ce vin din urmă, de la mandatul trecut. Dar s-au deschis proiecte, s-au plătit lucrări, s-au plătit datorii din urmă, de la fostul primar, se plătesc dobânzi la mia asta de miliarde luată credit anterior. Sigur că există competiţia între Flutur şi Portariuc, dar un primar este bun şi începe să dea rateuri în al treilea mandat este părerea mea. Portariuc va fi foarte bun în continuare şi are şanse să câştige. Sondajele, realizările şi modul de lucru îl arată câştigător. Noi avem un oraş curat, putem merge în oraş mai multe zile cu maşina fără să ai nevoie să speli maşina. Un oraş curat şi fără câini, fără acei câini pe care îi găseai în parcări, printre blocuri, mai peste tot.
Reporter: Ce notă îi daţi primarului Portriuc la trei ani de mandat?
Mihai Tincu: Nota 8! Zece să dai în România în administraţie în condiţiile din România este aproape imposibil, ar însemna să ai condiţii stradale, de transport, iluminat, publicitate, cel puţin ca la un oraş din altă ţară, Paris, Londra, şi personal şi oameni cu un anumit tip de mentalitate atât în ceea ce priveşte administraţia, cât şi folosirea bunurilor citadine. Să ştii unde şi când trebuie să mergi, să nu arunci hârtii pe stradă. Patru dai la cineva care în mod evident face lucruri negative, atât în ceea ce priveşte gestionarea banului public, cât şi ceea ce priveşte verificarea lucrărilor, modului cum lucrează, cât se implică. Portariuc are nişte proiecte, a venit pe un val de susţinere al USL şi în urma unui primar care a lucrat opt ani, a avut două mandate. Nu i-a fost uşor să vină după un primar de opt ani. A găsit datorii multe, a continuat lucrările, în fiecare lună sunt descoperite diferenţe financiare care afectează deschiderea de noi şantiere, dar cu toate acestea a deschis alte proiecte. Este posibil ca din toamnă să se deschidă proiectul cu ANL-ul, câteva sute de locuinţe, o chestiune deosebită, mare, care ar însemna în final un fel de orăşel mai mic la intrarea în Botoşani, dinspre Iaşi, Bucureşti.
Reporter: După trei ani de mandat, primarul Portariuc a câştigat Primăria Botoşani?
Mihai Tincu: Din punctul meu de vedere la ora actuală este o atmosferă normală de lucru în Primărie. Au existat nişte probleme de acomodare şi de o parte şi de alta în primul an, dar de cel puţin un an lucrurile sunt normale în Primărie. Au fost momentele mai ciudate când fostul viceprimar Ţurcanu a scos biroul afară. Asta am văzut şi am discutat, o primărie se conduce cu o echipă şi Portariuc uşor –uşor şi-a făcut echipă, a atras şi oameni mai vechi, mai puţin vechi şi lucrează acolo, iar echipa funcţionează.
Reporter: Cât de mult contează pentru Portariuc şi PSD rămânerea sau ieşirea de la guvernare?
Mihai Tincu: Chiar dacă PSD este la putere, nu am fost exagerat de mult ajutaţi de guvernare. S-a dus primarul şi a bătut uşile şi a intrat de zece ori, treizeci de ori până a obţinut proiectul cu ANL-ul. Nu am primit nimic aşa cu vădită nuanţă politică sau ca un avantaj politic pentru că suntem o organizaţie bună la Botoşani. Ne primesc, ne ajută, dar lucrurile se analizează cu suficientă responsabilitate până când primeşte câte ceva. Astăzi este destul de dificil de lucrat într-un mediu cum este administraţia, unde se lucrează cu bani publici.
Reporter: Portariuc nu a mai pomenit nimic despre acea promisiune din campanie care viza investiţiile private noi de 100 milioane euro.
Mihai Tincu: Nu s-a mai vorbit, dar ele s-au realizat. Dacă mergeţi să vedeţi la fiecare fabrică mare s-a investit. Urmăriţi investiţiile de la fosta Textila, Formens, Carreman, Electroalfa care are un entru de dzvoltare.
Reporter: Cât de mult va conta Zona metropolitană în dezvoltarea Botoşanilor?
Mihai Tincu: Zona metropolitană este o necesitate pentru fiecare oraş mai important din ţara asta. Este o legătură care trebuie creată între oraş şi sat. Zona metropolitană cu cele nouă comune ale judeţului, cu proiectele care s-au discutat şi aprobat în CA va permite realizarea infrastructurii rutiere, a alimentării cu gaz metan, cu curent electric, cu apă şi canalizare. Va face posibil ca anumite activităţi de exemplu procesarea produselor agricole să poată fi realizată în zone geografice din judeţ care la ora actuală practic sunt inabordabile. Un sfert din activitatea Zonei Metropolitane va fi din agricultură, produse din agricultură. Agricultura în judeţ se face pe jumătate din suprafaţa cu tractoare moderne, utilaje moderne şi uşor, uşor cu toate celelalte agricultura a devenit o chestie care este funcţională.

Reporter: Un pronostic pentru alegerile din 2016?

Mihai Tincu: Da! Câştigă Portariuc şi pe locul doi va fi probabil candidatul PNL-ului. Ei nu s-au hotărât încă acolo, urmează. Sunt încă două partide, sunt doi copreşedinţi, mai durează.
Reporter: Dumneavoastră mai candidaţi în 2016?
Mihai Tincu: Nu ştiu! Să vedem ce notă am să iau. Dacă este notă de trecere şi câţi vor fi pe loc. Lumea, cetăţenii, colegii mei din partid, toţi aceştia îmi vor da notă activităţii mele.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean