Prima pagină » Rarisim în România: fabrica de 300.000 euro unde se lucrează ca pe vremea bunicilor

Rarisim în România: fabrica de 300.000 euro unde se lucrează ca pe vremea bunicilor

 

Au luat fonduri europene pentru a procesa tradiţional laptele, au construit o fabrică rară în România, iar produsele lor au început să cucerească marile reţele de hipermarketuri.

O investiţie cu fonduri europene şi cu capital local a dus la construcţia unei fabrici în care prelucrarea laptelui se face în mod tradiţional, în coşuri de nuiele, pe blat de stejar şi cu maturare pe blat de brad.
Fondurile europene accesate prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Valea Başeului de Sus au dus la construirea celei de-a treia fabrică de procesare a laptelui din comuna Vlăsineşti. Proiectul, cu valoare totală de 293.811 euro, a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 50% din fonduri europene, cealaltă jumătate fiind contribuţia proprie a beneficiarilor, asociaţii firmei Vlăsie Company.

Constantin Aniculăesă este administratorul uneia dintre puţinele fabrici din România în care prelucrarea laptelui se face tradiţional.
„Am deschis în data de 1 noiembrie 2014 şi acum procesăm 4.000 de lapte pe zi. Am putea procesa mai mult, dar cum suntem noi pe piaţă ne mulţumim şi cu atât. Oricum, impactul pe piaţă a fost bun, a fost cel la care ne aşteptam. La noi e mai greu până ajunge omul să guste din produs, după aceea sigur îl vrea din nou pentru că într-o fabrică la standarde europene prelucrăm laptele aşa cum se făcea pe vremea bunicilor”, a declarat Constantin Aniculăesă.


În fabrica din Vlăsineşti laptele este prelucrat îmbinând tradiţia şi inovaţia. Laptele este ţinut în tancuri de răcire ultra-moderne, dar este procesat în coşuri din nuiele, amestecat cu o paletă din lemn, prelucrat pe masă cu blat din stejar şi produsele obţinut sunt maturate pe rafturi din lemn de brad în cameră frigorifică unde este reglată umiditatea şi temperatura.

Caşcaval Dalia sau Rucăr, specialităţi cu chimen şi cimbru, mozzarella, rulade cu şuncă, urdă, piper sau boia de ardei, smântână şi unt la cutii de 15 kilograme sunt produsele fabricate la Vlăsie Company. Produsele stau la maturat minim 21 de zile.
Fabrica tradiţională are în proiect şi un nou produs. „Vrem să producem un caşcaval care să fie destinat vitrinelor asistate, unde să se vândă la gramaj. Iniţial am făcut roţi de caşcavala de cinci kilograme, dar ni s-a spus că de trei kilograme ar fi cele mai bune. Acum vrem să achiziţionăm parafina şi să dăm mostre în piaţă”, a completat Constantin Aniculăesă.

Deşi fabrica a fost înfiinţată în noiembrie 2014 produsele sale se vând în Auchan, Cora, Selgros şi alţi distribuitori locali din Bucureşti, Focşani, Buzău, Ploieşti şi Râmnicu Sărat. În Botoşani se vând doar în reţeaua de magazine Ovisim.

Vor să înregistreze DOP caşcavalul de Săveni
Fabrica de lapte Vlăsie Company s-a asociat cu alţi opt mici producători din regiune şi vrea să înregistreze Caşcavalul de Săveni ca produs cu Denumire de Origine Protejată(DOP). Caşcavalul de Săveni este un produs cunoscut în multe regiuni din România şi acum antreprenorii locali vor să profite de pe urma tradiţiei şi să înregistreze această denumire. Ei speră ca procedura să se finalizeze în acest an. După obţinerea DOP nimeni nu mai poate produce şi valorifica produsul Caşcaval de Săveni decât în condiţiile impuse de deţinătorii denumirii, doar deschizând o unitate de producţie tradiţională în zona Săveni.
„Va putea produce oricine va respecta caietul de sarcini, iar asta înseamnă să folosească lapte in această zonă, să producă tradiţional ca noi, cu unelte gen coşuri de nuiele, rafturi din lemn de diferite esenţe. Totul pleacă de la floră, de la hrana animalelor şi laptele folosit. Nu te poţi duce în Maramureş sau Muntenia şi să iasă caşcaval de Săveni”, a concluzionat Aniculăesă.

Vlăsie Company deţine o fabrică de procesare tradiţională a laptelui, finanţată în proporţie de 50% cu fonduri europene, 50% cu capital local, a creat 8 locuri de muncă permanente, foloseşte lapte de la fermierii din comuna Vlăsineşti şi cele limitrofe.


BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean