Prima pagină » Din 110.000 de câini din judeţ, 40% au fost vaccinaţi antirabic

Din 110.000 de câini din judeţ, 40% au fost vaccinaţi antirabic

Judeţul Botoşani se află pe locul şapte la nivel naţional în ceea ce priveşte microciparea câinilor şi vaccinarea acestora antirabic, din 110.000 de câini 40% fiind deja vaccinaţi. Rezultatul, bun la nivel naţional, este total nesatisfăcător pentru Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Nu este un rezultat care să mă mulţumească pentru că aici vorbim despre o prevenţie a ceva foarte grav. Nu vrea nimeni să existe vreun caz cu un copil muşcat de un câine infectat şi din acest motiv faptul că doar 40% din câini sunt vaccinaţi nu mă mulţumeşte”, a declarat Minodora Vasiliu.

Botoşănenii care au un câine în curte sunt obligaţi prin lege să îşi microcipeze câinii şi să îi vaccineze în caz contrar amenzile pornesc de la 5.000 de lei, iar controalele DSVSA vor începe din luna iunie în tot judeţul.

Şefii DSVSA Botoşani s-au întâlnit vineri cu medicii veterinari din judeţ pentru a dezbate această problemă.

„Sunt oameni care nu au bani să îşi microcipeze câinii, care nu au bani de vaccin. La el poate nici casa nu valorează 5.000 de lei, cât e amenda minimă. Dacă mai are cinci-şase câini, de unde bani? Asta e realitatea din teren”, a spus un medic veterinar.


„Dumneavoastră sunteţi plătiţi să respectaţi lege şi să o aplicaţi. Gândim emoţional acasă, după ce ne terminăm programul zilnic de muncă. Dacă va fi muşcat vreun copil într-o localitate în care avem focar de rabie cine plăteşte în afară de mine? Noi trebuie să aplicăm legislaţia şi toate nemulţumirile dumneavoastră le aştept în scris pentru a le transmite la nivel central, acolo unde se stabileşte legislaţia”, le-a transmis Vasiliu medicilor veterinari.

La întâlnirea medicilor veterinari au participat şi reprezentanţii APIA Botoşani care le-au cerut acestora sprijinul în ceea ce priveşte fermierii crescători de animale şi faptul că aceştia trebuie să depună la timp cererile pentru subvenţii.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean