Prima pagină » A fost deputat, a condus judeţul şi acum dă lovitura în privat cu efect la mii de botoşăneni

A fost deputat, a condus judeţul şi acum dă lovitura în privat cu efect la mii de botoşăneni

Rămâne în istorie ca fiind singurul politician după 1990 care primeşte peste 100.000 de voturi iar acum dă lovitura în privat şi vrea să facă pentru fermieri ca om de afaceri ce nu a reuşit ca om politic. De la om de stat, la fermier cu sute de vite, mii de oi şi porci. 

Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi al PNL, a renunţat de tot la politică, a revenit în privat şi intră tare pe import-export de animale.

Acesta lucrează la una dintre firmele tatălui său, Florea Carn, cea care deţine abatorul din satul Dracşani, comuna Suliţa, şi spune că până în toamnă va înfiinţa o asociaţie unde fermierii botoşăneni se vor putea înscrie gratuit şi vrea să cumpere cântare pentru animale în aproape toate comunele judeţului, adică ceea ce a vrut să facă în calitate de preşedinte de CJ şi nu a reuşit. După ce s-a întors în privat, Florin Ţurcanu a reuşit să tripleze cifra de afaceri a firmei tatălui său şi a semnat un contract de export bovine în viu pentru următorii cinci ani cu exclusivitate pe zona Nord-Est. Acesta susţine că nu se va întoarce niciodată în politică.

„Vreau ca până în toamnă să avem funcţională o asociaţie de import-export pentru fermierii botoşăneni, care să cuprindă şi vegetalul, dar şi zootehnia şi unde Florea Carn va suporta toate costurile doar să oferim cetăţenilor posibilitatea să vândă la preţuri mai bune. La ora actuală abatorul familiei mele oferă cele mai bune preţuri din judeţ pentru animale, vrem să dăm la toţi 7 lei per kilogram în viu şi nu 5 lei, dar pentru asta trebuie animale de rasă şi rolul asociaţiei este să aducă material genetic performant în judeţ. Fermierii vor primi mai mulţi bani pentru animale şi noi vom încasa mai mulţi bani la export, toată lumea va fi mulţumită. Am cerut şi ofertă de cântare pentru animale pe care le vom monta, pe cheltuiala noastră, în comunele din zona noastră şi apoi şi în celelalte. Încerc să fac în privat ce nu am reuşit în administraţia publică din cauza tuturor barierelor din sistem”, a declarat Florin Ţurcanu.

Ideea lui Ţurcanu este aceea ca prin intermediul asociaţiei de import-export să aducă rasele de carne sau de lapte la fermierii botoşăneni, rase superioare la ceea ce cresc aceştia acum.

Florin Ţurcanu susţine că firma Florea Carn are contract de export pentru bovine în viu în Iordania şi că este nevoit să aducă animale de rasă din alte judeţe pentru că în Botoşani sunt foarte puţine. „Nu ai rasă, nu ai preţ”, a completat fostul preşedinte al CJ Botoşani.

Ţurcanu a mai spus că firma tatălui său va vinde la export în următorii cinci ani şi ovine şi că din acest motiv este nevoit să-i sprijine pe fermierii botoşăneni să crească animale de rasă pentru a obţine un preţ bun la export.

„Fermierii pot fi membri în două sau trei asociaţii, nu deranjează pe nimeni asta. La noi nu se va plăti nicio cotizaţie pentru că vrem să-i impulsionăm să crească animale pentru a avea ce abatoriza, pentru a avea ce vinde în viu peste hotare. Viitoarea asociaţie trebuie să aducă un plus de valoare crescătorului de animale. Noi, la Florea Carn, vom suporta costurile angajării a doi asistenţi, a unui jurist, vom aduce material seminal, vom asigura monta, vom face totul pentru ca botoşănenii să crească animale de rasă şi să obţină preţuri mai bune la aceeaşi muncă, la aceeaşi cantitate de hrană folosită, acesta este scopul final. Eu am contract de export pentru cinci ani cu una dintre cele mai tari firme din ţară pe acest sector şi vreau să am garanţia că fermierii sunt impulsionaţi să crească animale de rasă de carne”, a declarat Ţurcanu.

Iniţiativa lui Ţurcanu pentru fermierii botoşăneni vine la scurt timp după declaraţia unui industriaş din prelucrarea laptelui, Tonino Boldea, patronul Five Continents, care a anunţat că va continua să cumpere lapte de la crescătorii de animale din judeţ chiar şi după eliminarea cotelor de lapte la nivel de ţară. 

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean