Prima pagină » Cum personalitatea părinţilor îl formează pe copil. 4 modele de educaţie şi efectele pe termen lung

Cum personalitatea părinţilor îl formează pe copil. 4 modele de educaţie şi efectele pe termen lung

Absolut tot ce comunicam in casa, in familie, de fata cu copilul il formeaza si il influenteaza pe micut cu mult mai mult decat ne putem noi imagina. Astfel, un parinte cu o gandire si cu o atitudine optimista ii va insufla de mic copilului capacitatea de a vedea partea plina a paharului, ceea ce il va ajuta mult in viata.

 

Si viceversa, din „mainile” parintilor depresivi, stresati si suparati pe lume vor iesi copii neincrezatori, stresati si plini de frici.

Psihoterapeutul rus Serghei Kovalev a descris patru modele de educatie diferite si a punctat care sunt efectele lor pe termen lung in modul cum reactioneaza copiii crescuti in medii diferite in situatii limita.

1. „Esti rau, iar lumea din jurul tau este buna”. In familiile in care parintii se ghideaza dupa principiul, ei le spun copilor cat de frumosi si talentati sunt ceilalti, cat de multe reusesc ei sa faca si cat de bine se descurca, in timp ce tu, (numele copilului), ești neglijent, nu faci nimic bine si ce bine ar fi daca vei reusi să supravietuiesti cumva in aceasta lume. Are loc o comparatie constanta cu alte persoane in defavoarea propriului copil.

De regula, copiii crescuti in acest tip de educatie au tendinte autodistructive, care se pot manifesta prin incredere extrem de scazuta in sine, victimizare, alcoolism, droguri etc.

2. „Esti bun, dar lumea din jurul tau este rea”. In acest caz, parintii ii insufla copilului ca el este cel mai bun (inteligent, frumos, talentat etc.), iar cei din jur sunt, in cel mai bun caz, doar neinformati, ignoranti, iar in cel mai rau caz niste fiinte lipsite de sens care exista doar pentru a-l servi pe copilul lor.

Din asemenea familii provin adulti care, in situatii de stres, rezolva problemele distrugandu-i pe altii, fie ca este vorba de ruperea tuturor legaturilor cu anumite persoane, singuratate, retragere in sine. O astfel de persoana, atunci cand se confrunta cu o situatie dificila, acuza tot în jurul, considerandu-se cea mai buna.

Citeşte integral pe centruldeparenting.ro

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)