Prima pagină » O comună dă 200 de lei lunar pentru fiecare nou-născut și 500 de lei la căsătorie

O comună dă 200 de lei lunar pentru fiecare nou-născut și 500 de lei la căsătorie

Prima comună din județul Botoșani care alocă bani pentru creșterea natalității. O comună din Botoșani a luat măsuri radicale pentru a combate declinul demografic și încearcă să stimuleze financiar atât căsătoriile, cât și natalitatea.

Primarul comunei Vlăsinești, Lucian Trufin, a declarat că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunitatea locală este declinul demografic.

„În ședința din ianuarie, Consiliul Local al comunei Vlăsinești a luat decizia de a sprijini familiile din comună cu 200 de lei lunar pentru fiecare nou-născut, timp de trei ani, începând din 2015, în baza unui regulament care cuprinde obligații pentru părinți în ceea ce privește buna-creștere a copiilor. Am luat această decizie pentru că anul trecut și aproape la fel în ultimii 7-8 ani, în comuna Vlăsinești s-au născut 15 copii și au murit 56 de persoane”, a declarat Trufin.

Acesta susține că regulamentul prin care se acordă acești bani pentru încurajarea natalității prevede ca Primăria, printr-un serviciu, să verifice modul în care sunt cheltuiți cei 200 de lei lunar, iar în cazul în care se încalcă regulmentul să fie sistate plățile. Mai mult, părinții care vor primi 200 lei lunar timp de trei ani pentru fiecare nou-născut vor avea obligația de a urma toate cursurile de calificare sau recalificare profesională organizate la nivel local, în cazul în care nu au un loc de muncă, și să se angajeze atunci când vor apărea locuri de muncă vacante pe plan local.

Mai mult, Primăria Vlăsinești va oferi și câte 500 de lei cuplurilor care hotărâsc să-și unească legal destinele. „Sunt multe cupluri formate de ani de zile în comună dar care încă nu au curajul să facă pasul spre căsătorie. Poate prin acest sprijin de 500 de lei îi vom putea ajuta să se hotărască pentru a spune „Da!” în fața ofițerului stării civile și poate cu sprijinul de 200 de lei pentru fiecare nou-născut, lunar, timp de trei ani, îi convingem să aibă și un copil”, a completat Trufin.

Primarul comunei Vlăsinești susține că în 2015 se vor cheltui 30.000-40.000 lei din bugetul local pentru sprijinul acordat familiilor care au un nou-născut, iar în trei ani se estimează că pentru acest capitol se vor aloca 100.000 lei.
Comuna Vlăsinești are venituri proprii de peste 1,2 milioane lei anual, pe raza unității administrativ-teritoriale funcționând mai multe fabrici de procesare a laptelui.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)