Prima pagină » Grâu la același preț, în ciuda războiului dintre fermieri și traderi

Grâu la același preț, în ciuda războiului dintre fermieri și traderi

Fermierii și traderii se războiesc, iar ținta este prețul grâului din recolta 2014. Vezi ce spun depozitarii și brutarii din Botoșani!

 

Prețul grâului va fi la fel ca anul trecut, crede Liviu Rotaru, reprezentantul celui mai mare depozitar de cereale al județului Botoșani, Comcereal SA, în ciuda războiului dintre fermieri și traderi. Rotaru susține că prețul unei tone de grâu la Botoșani este de 550-600 lei și că în Constanța sau la Lehliu prețul este cu 100-130 lei mai mare.

„Producțiile vor fi puțin mai bune în acest an la grâu față de anul trecut iar prețurile vor fi la fel ca cele din 2013. Orice s-ar spune la nivel central, prețurile sunt deja făcute. Avem prețul mondial, care se vede la bursă, prețul regional și cel local care este în primul rând influențat de primele două”, a declarat Rotaru.
Directorul Comcereal a precizat că la nivel național se consumă 3,5-3,6 milioane tone de grâu și că diferența este dusă la export. Rotaru nu crede că anunțarea unor producții record la grâu vor mai putea influența prețurile astfel încât traderii să cumpere la preț mic și să dezavantajeze fermierii.

Reprezentanții industriei de panificației susțin chiar că prețurile din acest an sunt ceva mai mari decât în 2013 la grâu și nu cred că traderii exagerează cu estimarea producțiilor. „În fiecare an sunt speculații, că așa se întâmplă. Dar fermierii nu au motive să fie supărați. Anul trecut s-a plătit 0,5-0,65 lei per kilogramul de grâu și în acest an sunt și contracte pe 0,8 lei per kilogram și anul trecut nu a fost nimeni nemulțumit, pe când anul acesta fermierii sunt nemulțumiți. Toți trebuie să fie pe profit, și fermierul, și traderul și, mai ales, panificatorul. Eu sper ca Ucraina să nu aibă probleme, pentru că este un producător de cereale mai mare decât România, și să nu se ia grâul de la noi, în iarnă, pentru export și să se ajungă la creșteri de preț la făină în iarnă”, a declarat Florian Moruzi, directorul companiei Casa Pâinii.
B.C.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)