Prima pagină » Oamenii de afaceri au mers să discute cu Portariuc dezvoltarea municipiului

Oamenii de afaceri au mers să discute cu Portariuc dezvoltarea municipiului

Strategia de dezvoltare a municipiului Botoșani a fost discutată cu câțiva dintre cei mai importanți oameni de afaceri locali. La invitația primarului Ovidiu Portariuc, reprezentații companiilor Casa Pâinii, Serconf, Rapsodia Conf, Elsaco, Electroalfa, Pita, Mecanex, Total Invest și Aquaterm au oferit idei pentru dezvoltarea mediului de afaceri botoșănean.

Primarul Ovidiu Portariuc a fost însoțit de city-managerul Adriana Zăiceanu, de reprezentanții firmei Avensa, cea care va realiza strategia de dezvoltare a municipiului, dar și de Teodor Dimitriu, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă.
Ciprian Bidașcă, directorul Mecanex, a cerut primarului Ovidiu Portariuc să reducă nivelul investițiilor pentru care municipalitatea va acorda facilități fiscale in 2015.
De asemenea, reprezentanții mediului privat au expus conducerii Primăriei și problemele cele mai frecvente cu care se confruntă.

Forța de muncă, problema generală
Afaceriștii locali s-au plâns de lipsa forței de muncă, de lipsa școlilor profesionale, de faptul că pregătesc oameni de la zero, după care aceștia pleacă la muncă peste hotare.
Teodor Dimitriu(AJOFM): „Nu suntem în stare să le punem la dispoziție salariile care le au măcar în Ungaria. În confecții salariul mediu este 1.100 de lei”, a declarat Dimitriu.
Ciprian Bidașcă(MECANEX): „Nu putem concura cu salariile din afară. La noi pleacă 3-5 oameni pe lună și rămân locuri pe care nu le pot acoperi. O soluție identificată a fost să ofer cazare. Eu pot să asigur 5-10 locuri de cazare, dar nu cu asta mă ocup. Dacă municipalitatea ar putea să să asigure locurile de cazare, nu în condiții de lux, pentru cei din mediul rural cărora le oferim 1.100 de lei salariu ar fi bine”
Teodor Dimitriu(AJOFM): „Din punct de vedere al Mecanexului și UPSS-ului, puteți oferi maxim 40 de locuri de muncă pentru turnători-formatori și nu se justifică o investiție a noastră în pregătire. O soluție ar fi să vă autorizați pentru a pregăti în meseria de turnători formatori. Autoizarea costă 600 lei. La confecții se schimbă situația.
Din 30 de persoane la un curs, îl absolvă 18. 50% se retrag și pur și simplu pleacă. Serconf și Rapsodia Conf au pus la dispoziție autocare. Au încheiat contracte, 40 pentru autocar, dar la două zile s-au prezentat 3 sau 4 pentru muncă. Este vorba despre educație, dorința de a avea un venit singur și confortabil unei vieți”.
Gabriel Rumeghea(SERCONF): „Am avut contract de transport pentru nouă persoane de la Dorohoi, iar într-o săptămână au rămas două persoane. Am reziliat contractul. Poate sunt prea multe ajutoare sociale care descurajează nemunca. Banii ar putea fi redirecționat pentru facilități”
Florian Moruzi(CASA PÂINII): Pe mine nu m-a întrebat nimeni ce oameni o să am nevoie peste un an. Am făcut cofetari și au pleacă în Scoția. Mi-a spus o doamnă că a fost îngrijitoare la Flămânzi și eu am întrebat-o de ce nu a plecat de pe poziția asta, de ce a venit să o pregătesc eu ca și cofetar și să plece acolo ca și cofetar. Am angajat inginer cofetar cu două luni înainte să termine facultatea, după care l-am lăsat să plece la examene, ca să fiu sigur de el”

Ce au cerut oamenii de afaceri Primăriei
Incubator de afaceri, zonă de depozite frigorifice, reabilitarea totală a Centrului Istoric, destresarea populației și promovarea produselor locale la nivel național sunt doar câteva dintre solicitările făcute de oamenii de afaceri conducerii Primăriei Botoșani.
„Un hub de platforme de depozitare, de hale cu frig, spre Suceava”, a fost propunerea lui Florian Moruzi, patronul Casa Pâinii.
Reprezentanții Elsaco au cerut linie suplimentară de transport persoane în zona industrială, dar și reabilitarea totală a Centrului istoric pentru a atrage turiști.
„Cu sprijin politic să ducem produsele noastre la București. Mecanex este singura producătoare de pompe de irigații. Nu ne întreabă nimeni dacă vindem pompe, dacă mă duc la București îmi spune că „nu mă interesează”. Cui să ofertez? Mecanex a avut 2.900 de angajați, nu va mai ajunge la același nivel dar măcar la 300-400 și municipiul ar simți lucrul acesta. Dacă facem așa cu 20 de firme…”, a declarat Ciprian Bidașcă, reprezentantul Mecanex.
„Nu avem nicio unitate de procesare, nicio moară de 240 de tone. Pleacă tot ca și materie primă, nu avem valoare adăugată”, a completat Florian Moruzi.
Reprezentantul Aquaterm a cerut municipalității să se implice în programe de agrement pentru că populația este ”obosită și stresată”.

Consultări periodice între mediul de afaceri și municipalitate
Primarul Ovidiu Portariuc a spus că un Consiliu consultativ între municipalitate și reprezentanții mediului de afaceri poate fi organizat pentru ca aceștia din urmă să spună Primăriei ce probleme au și pot fi rezolvate la nivel local. De asemenea, edilul-șef susține că oamenii de afaceri pot oferi ideii foarte bune municipalității pentru dezvoltarea comunității.
„Am preluat o parte din sugestii și vrem să permanetizăm asta. O dată la două luni de zile vom avea o întâlnire cu membrii mediului de afaceri”, a spus edilul-șef al municipiului Botoșani.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)