Prima pagină » Țurcanu și-a ieșit din minți: doar la Dîngeni s-a făcut asociație a micilor crescători de vite

Țurcanu și-a ieșit din minți: doar la Dîngeni s-a făcut asociație a micilor crescători de vite

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, este nemulțumit de implicarea primarilor din județ pentru înființarea asociațiilor micilor crescători de bovine pentru a putea primi subvenția pe tancurile de răcire a laptelui. Singura excepție din județ este primarul comunei Dîngeni, Cătălin Rotundu, acesta fiind singurul care a depus actele la Tribunal pentru înființarea asociației.

„Le-am lăsat comunelor să plătească doar 36 lei la notariat, 8 milioane să-i pună în cont și să-i retragă a doua zi după înființare, în rest nu le-am perceput niciun leu și ei tot nu au făcut nimic, doar la Dîngeni s-a înființat asoiație. E foarte greu cu primarii! Mă voi ocupa personal”, a declarat Țurcanu.

Mici fermieri care au până la 5 vite nu vor mai putea să vândă nicăieri laptele dacă nu fac parte din asociații comunale care să dețină tancuri de răcire a laptelui.

Exepția județului: Dîngeni
Primarul comunei Dîngeni, Cătălin Rotundu, a declarat că a reușit marți să înscrie denumirea asociației comunei la Ministerul Justiției, respectiv Asociația micilor fermieri Jijia Dîngeni. Astfel, la Dîngeni va fi singura asociație din județ care va depune până la 29 decembrie, documentele pentru obținerea subvențiilor necesare achiziționării tancurilor de racire.

„Eu am început ședințele publice acum două săptămâni și a fost enorm de greu până i-am convins că va fi bine pentru ei, pentru fermieri, și am stabilit un grup de membri fondatori format din 12 persoane, câte trei din fiecare sat. Au participat la ședințe peste 200 de mici fermieri”, a declarat Cătălin Rotundu.

În statutul Asociației Jijia Dîngeni au fost prinse și activităti de prelucrare prin produse tradiționale a laptelui, cărnii, pieilor, comercializarea prin forme de sprijin a îngrășămintelor naturale sau chimice ori cereale.
Primarul Dîngeniului a mai spus că potrivit legislației, statul oferă 5.000 de euro subvenție pentru achiziționarea unui tanc de răcire, însă dacă asociația își permite poate cumpăra două tancuri, iar diferența este suportată de membrii ei.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)