Prima pagină » Găteşte sănătos mâncărurile tradiţionale de Sărbători

Găteşte sănătos mâncărurile tradiţionale de Sărbători

Sărbătorile la români vin cu obiceiuri multe şi frumoase, la care ţinem cu mândrie patriotică de necomentat - sunt ale noastre! Aceste obiceiuri se regăsesc din plin şi în belşugul gastronomic al meselor de sărbătoare, pe care reuşim în fiecare an parcă să le transformăm tot mai mult din tradiţie în ameninţare pentru sănătatea noastră.

 

Soluţii ? Putem să adaptăm aceste reţete, să le facem mai prietenoase.

Dacă ar fi să facem un top al alimentelor cu bulină „neagră” pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru, „premiantele” ar fi:

1. Salata de Boeuf – prin amestecul extrem de greu de digerat dintre ou şi ulei care stă la baza reţetei tradiţionale a maionezei. Pregătită în acest mod clasic, salata Boeuf aduce un aport caloric de 200- 2250 kcal/ 100 g.

Alternativa? O maioneză ,,light de casă” realizată din maioneză dietetică din muştar, smântână degresată şi maioneză light. Mod de preparare: muştar clasic (1 parte – ex.:- 50 g) amestecat cu smântână degresată 12-15 % grăsime (5-6 părţi – ex.:- 300g ) şi cu maioneză light (2 părţi – ex.: – 100 g).

Aportul caloric al salatei de Boeuf pregătită cu acest dressing de maioneză dietetic este redus la jumătate: 100 kcal/ 100grame.

Sfat util: se poate servi la masa de dimineaţă sau pranz, ca fel principal, dar fără garnitură de pâine.

2. Sarmalele – tradiţional făcute cu carne de porc grasă şi eventual şi cu adaos suplimentar de slană sau afumătură, aduc un aport caloric mare datorită acestor surse de grăsime: 100 de slănină= 800 kcal. Astfel că, în mod tradiţional, 100 grame de sarmale aduc aproximativ 150-200 kilocalorii.

Alternativa? Folosirea în locul cărnii de porc şi a grăsimilor a cărnii de curcan (amestec de pulpă şi piept) sau a muşchiului de vită, moment în care aportul caloric se reduce la 70 – 80 kcal/ 100 grame de sarmale, sau prin folosirea doar a muşchiului de porc slab şi fără adaos de alte grăsimi, aportul caloric cumulate fiind de 100 kcal/ 100 g de sarmale.

Sfat util: se pot servi la masa de prânz ca fel principal, cu smântână degresată 10% sau iaurt gras 4 – 5%, dar fără garnitură de pâine sau mămăligă.

3. Friptura de porc – dacă se foloseşte carne grasă, bine împănată cu grăsime, aportul caloric se situează la aproximativ 270-280 kcal / 100 g friptură, în situaţia în care este pregătită la grătar sau la cuptor, pentru că dacă se prăjeşte în ulei sau se folosesc baiţuri de ulei pentru marinat carnea, acesta poate creşte peste 300 – 350 kcal/ 100 g.

Alternativa? Folosirea unui muşchi de porc (carne slabă) marinat cu condiment după gust şi un sos de vin şi muştar, pregătit la cuptor sau grătar. Astfel, aportul caloric cumulează doar 220 kcal/ 100 grame.

Citeşte integral pe csid.ro


www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)