Prima pagină » Moaștele Sfântului Luca al Crimeii ajung vineri la Biserica Sfântul Ioan Iacob

Moaștele Sfântului Luca al Crimeii ajung vineri la Biserica Sfântul Ioan Iacob

Botoșănenii vor putea să se roage la moaștele Sfântului Luca al Crimeii, acestea urmând să ajungă, vineri seară, la Biserica Sfântul Ioan Iacob, din zona industrială, lângă sediul Poliției Rutiere. Preotul paroh Radu Constantin Zaiț a spus că moaștele vin de la o biserică din Suceava și că vor sta la Botoșani până duminică seară.

„Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului părinte Teofan și cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului părinte arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, în perioada 27-29 septembrie, în biserica Sfântul Ioan Iacob din Botoșani, din zona industrială, lângă fabrica Electrocontact, Poliția Rutieră, BAD, Castilio, Combustibilul, se va aduce spre închinare un fragment din sfintele moaște ale Sfântului ierarh Luca al Crimeii, mare doctor și tămăduitor. Este prima dată când Sfântul ierarh Luca al Crimeii ajunge la Botoșani, atât în oraș, cât și în județ. Ne-am gândit la acest lucru pentru a crește evlavia credincioșilor și, bineînțeles, pentru ca Sfântul Luca Mare doctor și tămăduitor să ne ajute în tot ce dorim să întreprindem de acum înainte”, a declarat preotul Zaiț.

Acesta a precizat că, de vineri seară până duminică, va fi un program special la Biserica cu hramul Sfântului Ioan Iacob.

Astfel, vineri seară, la ora 18.00, vor fi primite în mod oficial sfintele moaște de la biserica Spitalului Județean Suceava, cu hramul Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântului Nicolae, acolo unde paroh este Părintele Constantin Diaconașu.

Apoi urmează acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, iar apoi Taina Sfântului Maslu.

Sâmbătă dimineață, pe 28 septembrie, va fi Sfânta Liturghie, iar după-amiază, la ora 18.00, din nou Taina Sfântului Maslu și apoi Vecernie Mare în care se va pomeni și slujba Sfântului Ierarh Luca al Crimeii. 

Duminică dimineață va fi ținută Utrenia, acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, Sfânta Liturghie și duminică după-amiază din nou un program special. La ora 15.00, va fi Taina Sfântului Maslu, apoi paraclisul Maicii Domnului, la ora 17.00, iar la 18.00-18.30, cu aproximație, Sfântul Luca al Crimeii va pleca spre biserica de unde a venit la Botoșani.

„Sfântul Luca al Crimeii nu este atât de cunoscut de foarte mulți credincioși, deși el este un sfânt oarecum contemporan, pentru că el a trecut la Domnu în 1961. A fost medic chirurg, a fost în Crimeea, de aceea i se spune Luca al Crimeii și a fost un renumit chirurg și chiar a făcut foarte multe cercetări legate de anestezia locală și de infecțiile piogenice și atunci este în primul rând și un ocrotitor al medicilor. În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ierarh Luca al Crimeii este pomenit pe data de 11 iunie. Așteptăm pe toți cei care vor să se închine Stântului Ierarh Luca al Crimeii să vină aici, în curtea bisericii noastre, să se închine. În 1995, când au fost descoperite sfintele sale moaște, în prezența foarte multor oameni și ierarhi, acestea au emanat un miros foarte frumos de mir și apoi s-a găsit inima neputrezită, ceea ce arată că dragostea lui pentru Hristos nu a lăsat ca inima să-i putrezească. El a fost canonizat inițial de biserica Ucrainei și apoi a fost recunoscut ca sfânt de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din care Biserica din Ucraina face parte. Vă așteptăm și Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!”, a completat preotul Radu Constantin Zaiț.

 

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)