Prima pagină » Doina Federovici: Legislaţie la nivel european pentru absolvenţii de învăţământ superior

Doina Federovici: Legislaţie la nivel european pentru absolvenţii de învăţământ superior

Senatul României a adoptat, în această săptămână, proiectul de lege privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Senatorul PSD Doina Federovici a apreciat că această lege va fi un stimulent pentru scăderea şomajului în rândul absolvenţilor şi un sprijin pentru angajatori, care au acum posibilitatea să îşi formeze profesionişti după propriile nevoi.

 

„Mă bucură faptul că proiectul a trecut cu majoritate absolută în plenul Senatului şi că viitorii absolvenţi-stagiari vor beneficia de salarizare la debutul în profesie, corespunzător nivelului de calificare, vechime în specializare dacă stagiarul a obţinut calificativul <corespunzător> şi acces la formare direct la locul de muncă sub îndrumarea angajatorului. Am speranţa că această lege va fi un stimulent pentru scăderea şomajului în rândul tinerilor absolvenţi, precum şi un sprijin pentru angajatorii care îşi vor forma profesionişti după nevoile specifice activităţilor pe care le desfăşoară”, a declarat senatorul Doina Federovici.

Parlamentarul susţine că, în acord cu viziunea strategiei Europa 2020, ocuparea tinerilor reprezintă o prioritate, iar programul “Tineretul în mişcare” este menit să abordeze provocările cu care aceştia se confruntă pe piaţa muncii şi să îi ajute să reuşească într-o economie bazată pe cunoaştere.

Contractul de stagiu, ca şi ucenicia la locul de muncă se referă la procesul de învăţare la locul de muncă. Dacă ucenicia prevede formarea de competenţe specifice unei calificări cuprinsă în Registrul Naţional al Calificărilor, stagiul presupune în principal consolidarea competenţelor pornind de la premisa că absolventul de învăţământ superior, în urma evaluării şi certificării, este competent pentru a practica ocupaţiile pentru care s-a pregătit profesional prin sistemul de învăţământ iniţial.

Proiectul de act normativ detaliază modalitatea de efectuare a stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, cu obiectivul direct de a înlesni învăţarea direct de la profesionişti, la locul de desfăşurare a activităţii lor.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)