Prima pagină » Problemele din sănătate, dezbătute de directori, sindicalişti, CAS, Macaleţi şi Sorescu

Problemele din sănătate, dezbătute de directori, sindicalişti, CAS, Macaleţi şi Sorescu

Lipsa banilor din sănătate, ineficienţa cu care bugetul mic este cheltuit, posibilitatea reducerilor de personal, dar şi exemple de spitale care o duc bine, toate acestea au fost dezbătute astăzi la Instituţia Prefectului. 

Problemele de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati sunt cele mai grave din întregul sistem sanitar botoşănean.
Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, instituţie care asigură managementul Spitalului Judeţean, a spus că situaţia de la Mavromati este dificilă şi că trebuie să se aplice de urgenţă un plan de readresare.

„Din 100 de lei, indiferent cum îi primim, 85-86 lei îi dăm pe salarii. Cu 14 lei din 100 pentru funcţionarea spitalului nu prea avem ce face”, a declarat Sorescu.

Acesta a fost corectat de către Viorel Iliuţă, managerul Spitalului Judeţean, care a precizt situaţia corectă şi adevărata miză a programului de redresare al unităţii.
„Adevărul este că din 100 lei noi cheltuim 110, iar din aceştia 85 îi dăm pe salarii. Trebuie să ne oprim să mai cheltuim 10 lei în plus, iar pentru asta avem nevoie de scăderea costurilor şi creşterea veniturilor. Oricât am reduce din zona administrativă nu putem să scădem 10 lei”, a precizat Iliuţă.

„Veniturile cresc în funcţie de calitatea actului medical. Dacă oamenii din Botoşani nu vor mai pleca din Botoşani să se trateze în spitale din alte judeţe atunci şi veniturile vor creşte la Judeţean”, a adăugat Sorescu.

Liderul de sindicat Octavian Dumitru susţine că Spitalul Judeţean personalul este sub normativ şi că reducerile de cadre ar trebui să fie o soluţie extremă cu care sindicatele nu sunt de acord.
Costel Lupaşcu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, a dat citire cifrelor de la judeţean. „Spitalul are 1.538 de paturi, dintre care 1432 sunt în contract cu Casa. Unitatea are 2.230 de salariaţi, dintre care 227 medici, 1.061 personal medical, 555 personal auxiliar şi 387 alte categorii de personal”, spune Lupaşcu.

Vicepreşedintele Gheorghe Sorescu a precizat că media salarială la Judeţean este de 2.000 lei net, iar cei mai bine plătiţi medici câştigă şi 6.000 lei lunar.
„Discuţia trebuia să aibă loc la începutul lui ianuarie. Nici anul acesta nu ne-am învăţat minte şi am ajuns în luna aceasta în care ne văităm că nu avem buget. Dacă stau să mă uit la planul de măsuri de la 1 până la 10 ele afectează personalul care-şi desfăşoară activitatea în unitatea noastră. Pe locul 1 aş fi pus creşterea indexului de complexitate. Dacă dăm 15% creşterea salarială ajungem la un procent al salariilor de 70% din total salarii. Ne vom trezi în 2014 tot aşa în august şi ne vom văita că iarăşi nu avem buget corespunzător. Nimeni nu a făcut nimic să crescă bugetul spitalelor. La alte spitale de acelaşi grad cu al nostru nu sunt probleme, şi acolo sunt factori politici şi Casă Judeţeană de Asigurări dar nu au probleme ca la noi”, a declarat şi Lia Temciuc, lider de sindicat de la SANITAS. Aceasta a pecizat că 2.200 de salariaţi la 1.400 de paturi sunt prea puţini.

Totodată, directorul Casei de Asigurări a spus că în primul semestru din 2013 Spitalul Judeţean nu a reuşit să atragă tot bugetul alocat, iar pe de altă parte solicită suplimentarea bugetului. „Ei trebuie să presteze serviciile şi să ne trimită facturile, atât”, a completat Costel Lupaşcu.

La Spitalul Judeţean nu se mai dau tichetele de masă şi nici unele sporuri. Aceeaşi situaţie este şi la Spitalul municipal Dorohoi. Damian Andrieş, managerul Spitalului Dorohoi, a spus că nivelul cheltuielilor salariale este în limite normale, de 72-73%.

„Am conceput şi noi un plan de măsuri, nu avem în vedere restructurări de personal pentru că avem deja un deficit de 67 de persoane pentru a asigura un nivel minim”, a precizat Andrieş.
La spitalul din Dorohoi nu s-au mai dat tichete de masă din prima parte a lui 2012.

Pe de altă parte, spitale model sunt cele din municipiul Botoşani, aflate în administrarea Primăriei Botoşani, respectiv Spitalul de recuperare Sf Gheorghe şi cel de Pneumoftiziologie. La Recuperare nivelul salariilor din total buget este de doar 60%, se au tichete de masă şi sporurile negociate.

Prefectul Costică Macaleţi le-a cerut şefilor de la Casa de Asigurări, Direcţia de Sanitară, sindicate şi managerii spitalelor să facă un material comun pe care să-l trimită la Ministerul Sănătăţii pentru a solicita bani suplimentari. „Să invocăm principiul solidarităţii mai des şi foarte apăsat”, a precizat prefectul Costică Macaleţi.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)