Prima pagină » Ambasadorul Israelului a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinirea comunităţii evreieşti

Ambasadorul Israelului a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinirea comunităţii evreieşti

Judeţul Botoşani a fost vizitat de un nou ambasador, de această dată de Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer, ambasador al Statului Israel în România. Acesta s-a întâlnit mai întâi cu delegaţia juţului, de la ora 11.00, iar la ora 15.00 are programată o vizită oficială la primarul Ovidiu Portariuc.

Ambasadorul Israelului s-a întâlnit în Palatul Administrativ cu Florin Ţurcanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, prefect al Judeţului, şi Romeo Floareş, preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură. Până la ora 15.00, când are programată vizita la primarul Portariuc, ambasadorul Ben-Eliezer va vizita Memorialul Mihai Eminescu şi va lua prânzul în compania autorităţilor locale.

„Am încredere că până în 2016 vor fi şi lucruri concrete în această colaborare Botoşani-Israel”, a declarat Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Ambasadorul Dn Ben-Eliezer a declarat că discuţiile cu autorităţile locale au fost informale şi că a avut o întâlnire şi cu reprezentanţii comunităţii evreieşti din Botoşani.

„Cred cu tărie că avem un potenţial de a extinde colaborarea pe care o avem acum. Aceste lucruri au fost discute în această întâlnire informativă. Pentru mine a fost important să aflu despre Botoşani, despre agenda pe care o au autorităţile locale, despre proiectele lor. Am discutat despre agricultură, energii alternative, IT. Am dicutat modalităţi de colaborare dintre cele două părţi pentru ca practic să lucreze mai mult şi despre poibile schimburi în domeniul turismului. Mi-ar plăcea ca foarte mulţi turişti să vină din Israel în România, dar şi invers”, a declarat Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer.

Acesta susţine că România şi Israel pot colabora şi mai bine ca până în prezent ca urmare şi a faptului că în Israel există o importantă comunitate de români

„Această comunitate poate reprezenta un pod, o legătură între cele două state. Vizita mea este un prim pas pentru această colaborare. Ce a fost pentru mine emoţionant să aud cum comunitatea locală de evrei încearcă şi susţin moştenirea şi tradiţiile care o reprezintă. Comunitatea la ora actuală este mică, comparativ cu ce a fost cu ani în urmă, iar media de vârstă este destul de ridicată, dar aş dori să subliniez sprijinul autorităţilor locale. Vizita în Botoşani este puţin emoţională, Botoşani are din punctul acesta de vedere o valoare adăugată”, a completat ambasadorul Israelului în România.

Autorităţile locale din Botoşani au transmis tututor ambasadelor pe care statele străine le au la Bucureşti solicitări de colaborare şi invitaţii oficiale în judeţ şi municipiu pentru a prezenta ambasadorilor oportunităţile de afaceri în această zonă. Până acum au mai venit ambasadori ai Belgiei, Austriei, Ucrainei şi SUA. 

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)