Prima pagină » INTERVIU Portariuc: „Am început să punem în aplicare cam din fiecare promisiune făcută”

INTERVIU Portariuc: „Am început să punem în aplicare cam din fiecare promisiune făcută”

Sunt zece luni de când Ovidiu Portariuc a devenit primar al municipiului Botoşani, în urma alegerilor locale din 2012. Promisiunile făcute în campanie sunt multe, dar câte dintre acestea au fost sau vor fi realizate în termen scurt? BanulBotoşănean.ro a realizat un interviu cu edilul-şef în care acesta detaliază stadiile la care se află promisiunile electorale.

 

BanulBotoşănean.ro: Nu vă întreb de locuinţe sau de investiţii demarate pentru că până acum o mare parte a celor zece luni de mandat a fost iarnă, dar aveţi alte promisiuni legate de mediul de afaceri şi de organizare care puteau fi demarate, chiar şi pe viscol şi zăpadă. Care este stadiul implementării promisiunilor?
Ovidiu Portariuc: Am început să punem în aplicare cam din fiecare promisiune făcută, dar nu putem merge cu toate măsurile odată, nu putem merge în paralel pe zece fronturi. Am început stabilizăm investiţiile existente, să achităm o parte de datorii, ne preocupăm de deschiderea noilor investiţii, nu mai are rost să le repet. Deja ave 5-6 mari investiţii. Vom atinge fiecare punct din Planul pentru Botoşani, fără îndoială. Eu am mai spus, promisiunile nu sunt făcute pe nouă luni sau un an, sunt făcute pe un mandat. Nu putem să le abordăm pentru că nu avem resurse. Dacă le abordăm pe toate frontal în acelaşi timp nu avem nici resurse umane, nici materiale.

BanulBotoşănean.ro: Aţi promis program de sprijinire a start-up-urilor şi parc IT.
Ovidiu Portariuc: Prograul de sprijinire a start-up-urilor nu poate fi realizat în 2013 din motive financiare. Putem să-l gândim în 2013 şi să-l bugetăm în 2014. Deocamdată resursele financiare sunt extrem de limitate. A trebuit să tăiem o parte din cheltuielile de la străzi ca să reparăm şcoli. A trebuit să tăiem de la finanţare anumite activităţi sportive ca să reparăm Sala Polivalentă unde mai nou plouă şi cade tencuiala. Sunt elemente neprevăzute pe care nu le ştiam în momentul respectiv. Am crezut că investiţiile făcute până acum nu mai trebuie să revenim asupra lor să le reparăm. Se pare că deocamdată reparăm şi investim în întreţinerea unor obiective realizate până acum. Vă mai dau exemple de investiţii la care trebuie să venim să reparăm. Plus obiectivul cu promovarea FC Botoşani nu era în planul nostru, dar l-am preluat din mers şi a devenit prioritar. Trebuie să alocăm resurse financiare şi acolo. În funcţie de evoluţia fenomenelor trebuie să le prioritizăm. Nu putem să spunem că „nu domnule noi nu alocăm la FC Botoşani, mergem că am zis noi că facem parc IT”. O să-l facem şi pe acela peste un an jumătate sau doi, dar acum prioritate e FC.

BanulBotoşănean.ro: Dar măcar sunt discuţii cu investitorii? Cu firmele?
Ovidiu Portariuc: Discuţii sunt! Dar sunt mai multe impedimente, iar unul dintre ele este lipsa de infrastructură. De asta am şi eliminat acel forum de care am vorbit pentru că s-ar putea dacă îi aducem pe investitori în faza actuală mai rău să facem să nu mai vină a doua oară la modul cum arată acum drumul dinspre Suceava şi Târgu Frumos. De asta şi toate eforturile depuse de noi, de asta a venit şeful CNADR, de asta am discutat cu ministrul Dan Şova. Încercăm să facem legătura cu Suceava, să avem acces la aeroport şi după aceea vom aduce oamenii de afaceri. Dacă îi aducem în momentul prezent şi le arătăm ce avem s-ar putea să nu-i mai prindem pe aici.

BanulBotoşănean.ro: Aţi anunţat că vor veni investitori nemţi, mai vin?
Ovidiu Portariuc: Suntem la nivelul de discuţii pentru aducerea unei fabrici care să producă energie din deşeuri. Este o tehnologie nouă şi sunt doar trei-patru investiţii de acest fel realizate în Europa. Aici discutăm despre informaţii obţinute de mine pe baza colaboratorilor pe care i-am avut în Germania şi ei mi-au trimis descrierea tehnologiei. Este ceva mai nou decât incinerarea deşeurilor. Dacă suntem de acord cu tehnologia ei ar veni într-o vizită şi ne-ar chema în vizită la ei să vedem în ce se poate concretiza investiţia.

BanulBotoşănean.ro: Dumneavoastră mai trageţi speranţe că va fi făcut drumul spre Suceava?
Ovidiu Portariuc: Eu am încredere după vizita preşedintelui CNADR şi după discuţia cu domnul ministru Dan Şova. Am încredere că în toamnă, dacă va fi o rectificare pozitivă de buget până atunci, vor începe lucrările. Am discutat şi cu toţi parlamentarii şi când se întâlnesc cu un ministru să spună că la Botoşani ne interesează drumurile Botoşani-Suceava şi Botoşani-Târgu Frumos. Şi o să le tot reamintim lucrurile acestea.
Eu am încredere că se vor face aceste drumuri. Noi ne zbatem să facem cele două artere, în primă fază cea spre Suceava, pentru că sunt extrem de importante şi refacerea lor ne-ar facilita atragerea de investitori. Şi pe primele luni se înregistrează creştere economică la nivel naţional şi se pare că mărirea de salarii a început să învârtă puţin motoarele economice şi e şi creştere pe consum chiar.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)