Prima pagină » Deblocarea posturilor în asistenţă maternală, cerută de Grigoraş la Câmpeanu. VEZI interpelarea!

Deblocarea posturilor în asistenţă maternală, cerută de Grigoraş la Câmpeanu. VEZI interpelarea!

Senatorul PNL Viorel Grigoraş a solicitat ministrului Muncii, Mariana Câmpanu, deblocarea posturilor şi acordarea de sporuri egale pentru toţi angajaţii din sistemul de asistenţă maternală. Situaţia în care se află Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani din punct de vedere al drepturilor salariale şi al condiţiilor de muncă a fost adusă în atenţia ministrului Muncii printr-o interpelare adresată luni.

În urma unor decizii diferite, dar pe aceeaşi speţă, ale instanţelor de judecată, s-a ajuns la situaţia aberantă ca angajaţii DGASPC Botoşani să primească sporuri diferite (15 procente, 50 de procente din salariu, etc), în ciuda faptului că sunt colegi şi lucrează în aceleaşi condiţii.

„În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, blocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială este cel mai mare rău posibil pentru beneficiari în primul rând, dar şi pentru angajaţii Direcţiei care prestează muncă pentru doi sau trei salariaţi. Aceeaşi lege care blochează posturile afectează mult şi sectorul asistenţei persoanelor cu handicap”, a precizat Viorel Grigoraş în interpelarea sa.

El a adăugat că situaţia asistentului maternal este una ingrată, iar lipsa personalului duce la luarea în plasament a trei sau patru copii, suma alocată fiind total insuficientă.

Condiţiile în care lucrează personalul direcţiilor de asistenţă socială sunt îngreunate, în acelaşi timp, de prevederile legale care îngrădesc posibilitatea achiziţionării de obiecte de inventar – electrocasnice şi mobilier, dată fiind uzura acestora prin natura serviciilor prestate.

„Luând în considerare cele prezentate, vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: Aveţi în vedere, ca soluţie pentru problema sporurilor din sectorul asistenţă socială, aplicarea unui regulament similar celui aplicat în sănătate? Luaţi în calcul aplicarea excepţiei de la legea privind blocarea posturilor şi pentru sectorul asistenţei sociale, protecţia copilului şi asistenţa persoanelor cu handicap? Există premise pentru suplimentarea alocaţiei de hrană pentru beneficiarii de asistenţă socială aflaţi în plasament? Este posibilă acordarea unui spor pentru fiecare copil aflat în plasament, începând cu al doilea copil (pentru a stopa plecările din reţeaua de asistenţă maternală)? Aveţi în vedere modificarea legislaţiei în domeniul achiziţionării obiectelor de inventar, pentru a evita situaţiile aberante în care un dulap este folosit 15 ani?”, este un fragment din interpelarea senatorului botoşănean.

 

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)