Prima pagină » La graniţa cu Botoşani, raionul Rîşcani are colaborare cu Arad şi Timişoara, dar nu cu Botoşani

La graniţa cu Botoşani, raionul Rîşcani are colaborare cu Arad şi Timişoara, dar nu cu Botoşani

Noi îi ignorăm că sunt săraci, alţii îi tratează cu respect şi au relaţii economice cu ei. Autorităţile locale şi judeţene din Botoşani se plâng de faptul că suntem la marginea ţării şi că în loc să avem vecini Ungaria sau Serbia, ne învecinăm cu Ucraina şi Republica Moldova. în acelaşi timp, însă, vecinii noştri de peste Prut, ignoraţi de botoşăneni, au parteneriate cu judeţele din Vestul României. Basarabenii au aşteptat ani buni intenţia de colaborare din partea autorităţilor botoşănene, dar aceasta nu a mai venit pentru că ai noştri „priveau spre Vest”.

A fost mai interesant să ne înfrăţim cu Laval, din Canada, decât cu vreun oraş din Basarabia.
Ignoranţa sau reaua-credinţă a autorităţilor locale şi judeţene botoşănene a fost taxată pe bună dreptate, iar basarabenii au creat mai degrabă relaţii cu românii din Vestul ţării.
Ion Parea, preşedintele raionului Rîşcani, care este şi preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord din Republica Moldova, a declarat că parteneriatul cu judeţele din Vestul României s-a soldat cu un seminar economic. Parea trage speranţe că asemenea parteneriate va încheia şi cu Botoşani.

„Eu sunt şi preşedintele Consiliul de Dezvoltare Regională Nord , unde intră 11 raioane şi municipiul Bălţi, şi am încheiat colaborare cu regiunea Vest, Arad-Timişoara. Am avut un forum economic la Bălţi unde 50 de oameni de afaceri din judeţele respective au venit la noi şi au avut întâlniri economice. Judeţele respective sunt mai departe, eu sper să facem asemenea parteneriate şi cu Botoşani pentru că suntem aproape şi costurile cu transportul sunt mai mici”, a declarat Ion Parea.

Acesta s-a declarat mulţumit de implicarea pe care o are prefectul Costică Macaleţi şi restul autorităţilor în procesul de obţinere a autorizaţiei fito-sanitară pentru punctul vamal Stânca-Costeşti, care ar facilita tranzitul de alimente prin această vamă.

„La noi produsele sunt curate, sănătoase cu comparativ cu multe dintre locurile de unde importaţi voi. Va fi şi un pas de apropiere, suntem un neam, o ţară, va fi o continuitate”, a completat Ion Parea.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)