Prima pagină » ”Valeriu Iftime nu știe politică!”. Probabil printre cele mai mari minciuni ale alegerilor locale din Botoșani
Politică

”Valeriu Iftime nu știe politică!”. Probabil printre cele mai mari minciuni ale alegerilor locale din Botoșani

Campania pentru alegerile locale din județul Botoșani din 2024 va rămâne în istorie ca fiind cea mai surprinzătoare, cea care a pus capăt carierei politice unor nume mari pe plan local, care a făcut loc unor nume noi, care a fost atipică și care va oferi multe de învățat pentru viitoarele campanii.

Dacă la municipiul reședință de județ a fost din nou duelul Cosmin Andrei-Cătălin Flutur, duel care a pus capăt carierei politice la nivelul municipiului Botoșani a celui care a primit pentru trei mandate încrederea botoșănenilor și votul acestora, la nivelul județului totul a fost … altceva.

Pentru prima dată, în Botoșani a candidat ”un brand” în adevăratul sens al cuvântului.  Un om care și-a clădit numele în zeci de ani de business, care a investit în domeniul care putea să-i ofere cea mai mare notorietate, care a devenit și președinte al Camerei de Comerț, care s-a alăturat altor oameni de afaceri la premierea olimpicilor, care a sponsorizat foarte multe evenimente pe plan local, de la muzică, film, la acțiuni caritabile. Valeriu Iftime este un brand uriaș pe plan local și chiar național și este pentru prima dată când mediul politic din Botoșani are parte de intrarea unui asemenea element surpriză, cu notorietate cât casa, cu bani și dispus la efort pentru atingerea scopului. Este și Gheorghe Ciubotaru un om de afaceri mare din Botoșani, dar nu este un brand așa cum este Iftime.

S-a spus din momentul intrării în politică, s-a spus pe timpul campaniei electorale și se spune și acum, după ce a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean nu doar în fața lui Lucian Trufin și a PSD, ci și în fața matematicii politice, că ”Valeriu Iftime nu știe politică!”.

Este probabil printre cele mai mari minciuni ale alegerilor locale din Botoșani în 2024 sau una dintre marile manipulări, depinde cum vreți să priviți.

Valeriu Iftime ȘTIE politică! Nu știe politica așa cum obișnuiam noi să credem că se face politica la Botoșani, dar omul știe politică și rezultatul de la Localele din 2024 reprezintă ani buni de investiții în imagine, în creșterea unui brand și a unui om politic în urma căruia nimic nu va mai fi la fel în județul Botoșani, atât politic, cât și economic.

Valeriu Iftime ȘTIE politică!

De ani buni fac la Tele M emisiuni cu Valeriu Iftime pe teme economice, nu pe sport, nu despre FC Botoșani, dar despre Botoșani, despre economia județului, despre viața botoșănenilor.

În urmă cu 4 ani a fost la două emisiuni de dezbatere electorală la Tele M moderate de mine. Într-o emisiune îl susținea pe Costel Șoptică, candidatul PNL, pe atunci, la funcția de președinte al CJ Botoșani, iar în cealaltă pe profesorul Corneliu Popescu, candidatul PMP la aceeași funcție.

De atunci se vedea că vrea să fie ”în jocul politic”, că vrea să fie parte din ceea ce înseamnă politică, dar totul a părut a fi doar poza unui moment. În campania din 2024 am avut de multe ori senzația că multe dintre temele dezbătute de Iftime sunt inspirate din discursul profesorului Corneliu Popescu. Poate mă înșel!

În 2023, cred că din martie sau aprilie i-am spus, public în timpul emisiunilor la Tele M, că îl simt că se pregătește să intre în politică. Poate să infirme, dar emisiunile sunt martor că așa s-a întâmplat. Și-a făcut pagină de Facebook și a început să posteze la greu, să facă un fel de mentorat cu tinerii, să ridice probleme sistemice ale administrației și economiei județului Botoșani. Dacă îl urmăriți doar din fotbal, probabil că asta nu însemna nimic, dar eu fac emisiuni de ani de zile cu el pe teme economice și până la a fi președinte al Camerei de Comerț nu prea a avut astfel de ”pasiuni”, însă trecerea anilor ne schimbă pe toți, inclusiv pe el.

Apoi a venit momentul în care a fost ca un manifest al intrării lui Iftime în politică, deși și atunci a negat. Mă refer la întâlnirea cu 600 de elevi, pregătită de Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general, la Casa Sindicatelor. Iftime a reușit să fie captivant pentru 600 de elevi, 600 de votanți în 2024.

Repet, a spus că nu intră în politică nici după acest eveniment.

La mijlocul verii trecute, un liberal a demisionat din partid și din funcțiile publice în care era ales. Nu am acordul lui să îi dau numele, dar m-a sunat să mă întrebe dacă să facă o conferință de presă sau să dea un comunicat de presă despre demisia sa. I-am spus și lui că eu ”simt” că Iftime intră în politică și că intră la PNL, motiv pentru care i-am sugerat ca mai întâi să discute cu el, apoi să demisioneze dacă mai este cazul. Domnul Iftime l-a lăsat să demisioneze și i-a spus că nu intră în politică.

Pe la începutul iernii trecute, doi lideri PNL m-au întrebat dacă ”am prins” vreun zvon cu intrarea lui Iftime la PNL. Scenariul era ca el să devină președinte, unul dintre fiii săi să candideze la Primăria Botoșani, iar el la Parlamentare. Era fix în momentul în care PNL-ul de la municipiu condus de Cătălin Flutur și Cristian Achiței refuza să anunțe cine este candidatul la Primăria Botoșani.

Valeriu Iftime a continuat să nege faptul că va intra în politică. Începutul lui 2024 a fost intens pentru PNL Botoșani. Totul a început cu desființarea organizației municipale condusă de Cristian Achiței și Cătălin Flutur, Costel Șoptică motiva că aceștia nu au avut activitate politică de la alegerile pierdute în 2020 și până în 2024. A urmat apoi, la scurt timp, un comunicat de presă din partea Elsaco în care se anunța faptul că s-a câștigat procesul cu DNA, iar la o săptămână s-a produs ceea ce spun de un an de zile: Valeriu Iftime a intrat în politică, și nimic nu a mai fost la fel, nici pentru Iftime, nici pentru PNL, nici pentru PSD și nici pentru Botoșani.

Intrarea în PNL a produs un val de nemulțumire în rândul celor care conduceau partidul, care au și plecat la PSD din acest motiv, dar a dezvăluit și ”calitățile” de politician ale lui Iftime. În doar două săptămâni a trecut de la ”Avem nevoie de un candidat tânăr la Primăria Botoșani, Cătălin (Flutur, n.r.) nu mai are energia necesară” și ”Sorin (Cornilă, n.r.) poartă încălțăminte mai mare decât piciorul”, la ”Cătălin are numele legat de cele mai mari proiecte de investiții din Botoșani” și ”Sorin este bun, bun, bun!”. Iftime a trecut de la ”Am multe de învățat de la Cătălin!” la ”Aștept demisia!”, la mai puțin de 24 de ore de la încheierea alegerilor locale. A fost o execuție în direct care a venit după numeroase tensiuni între Iftime și Flutur în campania electorală. Mă așteptam să evite o cerere directă a demisiei și să fie elegant în a spune că va discuta cu Flutur iar apoi vor ieși cu un mesaj comun. Nu! Nici nu a clipit în a cere demisia celui care a condus liberalismul la Botoșani vreo 20 de ani. Cererea cu atât de mult calm a demisiei lui Flutur a fost ca un urlet prin care a arătat că este noul lider, că el conduce și are puterea și, mai mult decât atât, știe să o folosească și nu ezită să o utilizeze.

În precampanie și campanie a pupat icoane și cruci mai mult decât au făcut-o toți candidații la un loc din 2004 până în 2024, s-a filmat în biserici și la sărbătorile religioase de spuneai că este corespondent Trinitas, a luat în brațe copiii unor etnici la un festival dedicat acelei etnii, s-a folosit din plin de cazul Alexandra și l-a exploatat maxim politic,, dar păstrând decența, a folosit FC Botoșani ca pe un vehicul electoral și lupta de la evitarea retrogradării era urmărită doar în tricouri cu însemnele PNL.

În concluzie, și-a pregătit atent intrarea în politică, dar s-a izbit de unele orgolii peste care nu a putut să treacă din prima, dar care par să îl fi ajutat în cele din urmă, a manipulat informația în cel mai pur stil de politician și … a câștigat. Nimic nu va mai fi la fel în PNL și în județ după Valeriu Iftime.

Sper doar să nu dezamăgească pentru că a promis, ca un politician, fix ceea ce au vrut botoșănenii să audă: locuri de muncă bine plătite, întoarcerea copiilor plecați la muncă peste hotare, apă și un sistem sanitar pus la punct.

BOGDAN CALINIUC

Video