Prima pagină » FOTO Continuă lucrările de restaurare a monumentului istoric Bisericuța din Lemn ”Sfinții Voievozi”, finanțate din PNRR
Știri locale Visit Botoșani

FOTO Continuă lucrările de restaurare a monumentului istoric Bisericuța din Lemn ”Sfinții Voievozi”, finanțate din PNRR

O bisericuță din lemn, din anul 1740, este restaurată cu fonduri europene din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar la final va fi inclusă în ruta turistică a bisericilor din lemn din județul Botoșani, promovare turistică realizată tot cu fonduri europene.

Continuăm restaurarea monumentului istoric Bisericuța din Lemn Sfinții Voievozi, a postat Claudiu Doroftei, primarul comunei Bălușeni, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul are o valoare totală de 1,8 milioane lei.

Această biserică datează din prima jumătate a secolului al 18-lea și se remarcă prin valoarea arhitecturală deosebită a cheilor de boltă de la interior. Lăcașul a fost construit în mijlocul satului Bălușeni în incinta vechiului cimitir. A fost ridicat în anul 1740 de către Ioan Bașotă din bârne de stejar, acoperită cu șindrilă. Au loc unele reparații în 1952 de către preotul Simion Alexandrovici, iar preotul Vasile Acatrinei începe reparația capitală care nu este finalizată nici astăzi, scrie Basilica.ro.

Consiliul Județean Botoșani și autoritățile locale au reușit să atragă finanțări europene pentru a promova ”Ruta bisericilor de lemn” și ”Ruta mănăstirilor”.

”Prin finanțări de câte 20.000 de euro obținute prin PNRR vor fi promovate șapte biserici de lemn monument istoric din județ: Biserica „Sfinţii Voievozi” Băluşeni, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Cândeşti, Biserica „Sfânta Treime” (sat Talpa) şi „Sfinţii Voievozi” Cândeşti, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Brăeşti, Bisericuţa „Sfântul Nicolae” de la Dobrinăuți-Hapăi, comuna Vârfu Câmpului, Biserica „Schimbarea la Faţă a Domnului” Schit-Orăşeni şi Ansamblul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de la Hilişeu-Crişan”, mai scrie Basilica.

Video