Prima pagină » VIDEO Premieră: Fonduri europene pentru startup-urile din Săveni și comunele din GAL ”Valea Bașeului de Sus”
Administrație Economic

VIDEO Premieră: Fonduri europene pentru startup-urile din Săveni și comunele din GAL ”Valea Bașeului de Sus”

Tinerii din orașul Săveni și din comunele limitrofe care vor să pornească o afacere vor avea acces la fonduri europene prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) ”Valea Bașeului de Sus”.

Cristian Nistor, managerul GAL ”Valea Bașeului de Sus”, a declarat că în urma dezbaterii publice a strategiei de dezavoltare locală pentru perioada 2023-2024, sprijinită intens de primarii localităților care fac parte din acest GAL, s-au stabilit trei măsuri de finanțare pentru mediul antreprenorial, dintre care una pentru startup-uri în domenii non-agricole.

Este pentru prima dată de când România este stat membru UE când administrațiile publice locale vor aloca o parte din finanțarea europeană atrasă prin intermediul GAL către startup-urile din domeniul non-agricol, dar și pentru crearea și dezvoltarea de activități non-agricole.

Mai mult decât atât, GAL ”Valea Bașeului de Sus” are un grad de absorbție a fondurilor europene de 99%.

”GAL a depue pe 4 ianuarie spre finanțare noua strategie de dezvoltare locală a microregiunii Valea Bașeului de Sus, o strategie unde așteptăm 2,2-2,3 milioane euro, o strategie care este cea mai complexă depusă. Noua strategie are 8 măsuri de finanțare, unele inovative”, a declarat Cristian Nistor, managerul GAL ”Valea Bașeului de Sus”.

Măsura cu adevărat inovativă pentru finanțările prin GAL o reprezintă cea dedicată primăriilor pentru ”Investiții în capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum”. Această măsură va avea ca finanțare 10-12% din totalul bugetului GAL-ului și are menirea de a reduce facturile administrațiilor publice locale cu energia electrică.

De asemenea, ” Promovarea și conservarea patrimoniului local material și imaterial”, cu o finanțare de 10-14% din buget, este o măsură prin care primăriile pot investi în restaurarea unor obiective sau pentru promovarea unor evenimente care atrag turiști.

Pentru tinerii din orașul Săveni și comunele care fac parte din GAL ”Valea Bașeului de Sus” și care nu vor să activeze în domeniul agricol sunt două măsuri de finanțare.  

Astfel, măsura ”Start-up non-agricol” va avea o alocare de 10-15% din bugetul de 2,2-2,3 milioane euro, iar măsura ”Sprijin pentru crearea și dezvoltarea activităților non-agricole” o alocare de 8-12%.

Este extrem de importantă sprijinirea startup-urilor din domeniile non-agricole, având în vedere deficitul de servicii și produse non-agricole din regiune.

Dar prin fondurile europene atrase prin GAL, cei care activează în domeniul agricol vor avea la dispozișie 6-8% din totalul bugetului pentru ”Cooperare pentru dezvoltare lanțuri scurte și piețe locale”.

În regiunea Săveni sunt mulți legumicultori care s-au unit în cooperative și care au atras și până acum finanțări europene pentru diferite dotări, iar prin noua măsură vor putea să dezvolte depozite de frig , spre exemplu.  

40-50% din noul buget al GAL ”Valea Bașeului de Sus” va fi alocat măsurii ” Dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de bază locale” prin care primăriile își vor face diferite dotări necesare activității curente, cum ar fi utilaje pentru drumuri și deszăpezit.

După ce va fi semnat contractul de finanțare a fondurilor europene pentru GAL vor fi făcute și anunțurile de deschidere a sesiunilor de depunere a proiectelor pe cele opt măsuri, dintre care trei destinate mediului antreprenorial.

Din GAL ”Valea Bașeului de Sus” fac parte orașul Săveni, comunele Avrămeni, Ripiceni, Dângeni, Manoleasa, Mitoc, Mileanca, Havârna, Hănești, Drăgușeni, Vlăsinești, Adășeni, Mihălășeni, Coțușca.