Prima pagină » FOTO Când era student a accesat fonduri europene de 40.000 euro și a devenit cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România
Agricultură Economic Știri locale

FOTO Când era student a accesat fonduri europene de 40.000 euro și a devenit cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România

Un tânăr din orașul Darabani, cea mai nordică localitate urbană a României, a devenit producător de vinuri după ce a accesat o finanțare cu fonduri europene.

Crama Nordului este cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România și este deținută de Sabin Bărănceanu, care a accesat un proiect cu finanțare europeană când era student.

”În timpul studenției am accesat un proiect cu finanțare europeană. Limita maximă era de 100.000 euro, dar eu am accesat doar 40.000 euro. Mi-am cumpărat utilaje de vinificație din inox de toți banii, două cisterne de capacități diferite, o presă și un filtru”, a declarat Sabin Bărănceanu.

Vinurile produse în satul Bajura, orașul Darabani au brandul ”Crama Nordului”, sunt ambalate în sticle etichetate sau se vând vrac, totul autorizat, totul fiscalizat.

Producția de anul trecut a fost vândută aproape în totalitate, având doar două sortimente, unul alb Fetească Regală&Muscat Ottonel, și unul roze, Merlot&Căpșunică.

În proporție covârșitoare, vinul ”Crama Nordului” a mers la evenimentele desfășurate în zona de nord a județului Botoșani, iar în vară a fost prezent și la îndrăgitul festival Zilele Nordului, unde vin mii de oameni din toată țara.

30% din strugurii folosiți la producția vinurilor Crama Nordului provin din via proprie, iar diferența din Vrancea. Calitatea vinului este dat de strugurii de calitate folosiți, dar și de utilajele folosite la producere, respectarea timpilor de așteptare, folosirea temperaturilor potrivite.

Dacă anul trecut au fost doar două sortimente de vin, producția 2023 va număra 7 sortimente diferite, roze, alb și roșu, respectiv Fetească Albă, Riesling, Galbenă de Odobești, Merlot, Căpșunică, Merlot&Căpșunică, Fetească Regală&Muscat Ottonel.

La începutul lui decembrie Crama Nordului va scoate la vânzare vinurile din producția 2023

Când nu produce vinuri, Sabin Bărănceanu își desfășoară activitatea în propria fitofarmacie, fiind specializat în acest domeniu.

”Pentru viitor aș vrea să investesc într-un site de prezentare și vânzare, dar și în cramă”, a concluzionat Sabin Bărănceanu.