Prima pagină » Vrea să restaureze un monument istoric din secolul XVIII, edificiu similar unui arc de triumf, din vremea boierilor și domnitorilor
Administrație Știri locale Visit Botoșani

Vrea să restaureze un monument istoric din secolul XVIII, edificiu similar unui arc de triumf, din vremea boierilor și domnitorilor

Județul Botoșani își va recăpăta un monument istoric și va avea un edificiu similar unui arc de triumf.

Moștenirea profesorului Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, pentru generațiile viitoare nu constau doar în zecile de milioane de euro atrase din fonduri europene pentru drumuri, gaz sau microbuze electrice, ci și în reabilitarea unor școli și monumente istorice.

Un astfel de monument este și ”Poarta monumentală” a fostului Conac boieresc din Flămânzi.

Oloeriu a postat Facebook anunțul privind consultarea publică privind salvarea acestui monument istoric.

”Primăria orașului Flămânzi a început demersurile pentru reabilitarea porții monumentale ce făcea parte din fostul conac boieresc, edificiu similar unui arc de triumf.

Poarta monumentală asigura accesul în curtea conacului construit, în prima parte a secolului al XVIII-lea, de boierul Teodor Balș în satul Flămânzi împreună cu alte două biserici. După anul 1834, domnitorul Mihail Sturdza a preluat conacul și l-a extins construind în jurul acestuia mai multe acareturi, fiindu-i reședință domnească.

Poarta monumentală reprezintă un simbol important al trecutului localității Flămânzi, care s-a degradat, iar restaurarea și conservarea sunt necesare.

În cadrul lucrărilor de restaurare și conservare, ne dorim să păstrăm structura și frumusețea originală a construcției, de aceea am contactat specialiști care să ne propună soluții privind salvarea și punerea în valoare a monumentului.

În acest context, invităm cetățenii să-și exprime opinia despre oportunitatea investiției și soluțiile sugerate de specialiști pentru restaurarea acestui obiectiv, alegând una din propunerile făcute”.

Sunt șase variante de proiect de restaurare și Primăria Flămânzi va alege în funcție de opinia localnicilor.