Prima pagină » Cornilă, Federovici și Andrei acuzați de lipsă de transparență. Lăcătușu:”Nici după mai bine de un an nu am primit niciun răspuns. Este rușinos”
Administrație Politică Știri locale

Cornilă, Federovici și Andrei acuzați de lipsă de transparență. Lăcătușu:”Nici după mai bine de un an nu am primit niciun răspuns. Este rușinos”

Liderii USR Botoșani acuză șefii administrației publice locale de nepăsare față de legislația privind transparența informațiilor publice.

Cristina Lăcătușu, vicepreședinte USR Botoșani, susține că prefectul Sorin Cornilă, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, și primarul Cosmin Andrei au același tip de atitudine față de legislația în vigoare, respectiv fuga de răspundere în oferirea informațiilor publice.

Lăcătușu susține că în februarie anul trecut USR Botoșani a solicitat prin cabinetul domnul deputat Andrei Drancă informații de la Prefectura Botoșani despre problemele ridicate de sindicate și patronate în cadrul Consiliului Consultativ pentru a fi preluate și incluse în demersurile parlamentare. Primul vizat de tirul acuzațiilor a fost prefectul Cornilă.

”Domnul Sorin Cornilă, care se prezintă adesea pe rețelele de sociale ca ”un prefect transparent”, a refuzat să fie transparent. Nici la această dată, după mai bine de un an, nu am primit niciun răspuns, deși am solicitat măcar un număr de înregistrare, așa cum prevede legea. Am și explicat prevederile legii poate avem mai mult succes. Nu am primit niciun răspuns. Este rușinos. Ca garant al legalității în județ, domnul prefect ar trebui să fie primul care să cunoască și să respecte legea. Este mai mult decât îngrijorătoare atitudinea dumnealui”, a declarat Cristina Lăcătușu.

Vicepreședinte USR susține că și din partea Consiliului Județean este la fel de multă opacitate.

”O solicitare fără răspuns am trimis și la Consiliul Județean. Era octombrie 2022. Acum, la începutul lunii martie am trimis din nou o adresă prin care ceream informații, situația de la Nova Apaserv fiind în centrul problemelor ridicate. Am făcut din nou trimitere la legea 544 privind accesul la informații publice. După patru zile ni s-a transmis numărul de înregistrare,  pentru ca a doua zi să fim anunțați că petiția noastră a fost direcționată ”spre competentă soluționare” către S.C. Nova Apaserv.  Au trecut de atunci două săptămâni, fără niciun semn de la operatorul de apă, fără ca în cele 10 zile să ni se comunice vreun răspuns, sau măcar că e nevoie de mai mult timp pentru a pregăti informațiile solicitate de noi, așa cum spune legea”, a precizat Lăcătușu.

Primarul Cosmin Andrei este acuzat de USR că a tratat cu indiferență o scrisoare venită din partea a câtorva zeci de elevi din municipiul reședință de județ.

”Lipsa de transparență a domnului primar Cosmin Andrei este notorie deja. Dar vreau să vă dau un exemplu și în ceea ce-l privește. O scrisoare trimisă către Primărie de peste 30 de elevi ai unei școli din municipiu în cadrul unui proiect didactic își așteaptă și acum răspunsul. A fost trimisă în mai 2022, i s-a explicat domnului primar că demersul are valoare didactică și că, prin proiect, copiii îi transmit edilului șef problemele comunității, așa cum le văd ei, de la nivelul lor. Au solicitat locuri de joacă, drumuri asfaltate, curățenie, iluminat public, terenuri de sport, s-au plâns de vecini scandalagii, detaliind și alte probleme. Nu au primit niciun răspuns, deși de atunci au trecut 10 luni. Întrebarea noastră este simplă: cum procedează Prefectura, CJ-ul, Primăria cu cetățeanul care adresează petiții acestor autorități? Ne mai putem întreba:  cum își permit angajații, decidenții din aceste instituții să afișeze o astfel de nepăsare în fața legii?”, a mai adăugat Cristina Lăcătușu.

Ce au de ascuns?

”Și de ce fac o administrație pe tăcute? Ce au de ascuns?

Intenționăm, la nivelul USR Botoșani, să apelăm la procedura reclamației administrative, să revenim asupra petițiilor adresate și rămase fără răspuns, să întrebăm motivele din care nu s-a respectat legea, cine era responsabil s-o facă și ce sancțiune s-a aplicat. Iar pasul următor este instanța de judecată. Trebuie să le cerem să respecte legea.  Și ne adresăm cetățenilor care se lovesc de aceeași nepăsare a acestor autorități pentru a-i sprijini, fie și măcar prin faptul că facem publice ilegalitățile comise”, a concluzionat vicepreședintele USR Botoșani.