Prima pagină » Ai luat o pauză de la limba engleză? Iată cum poți să reiei procesul de învățare!
Știri locale

Ai luat o pauză de la limba engleză? Iată cum poți să reiei procesul de învățare!

Una dintre cele mai eficiente metode este, fără îndoială, participarea la cursuri organizate, deoarece astfel vei avea parte de o programă sistematizată. La centrul lingvistic Twinkle Star, cursanții beneficiază de posibilitatea de a-și testa cunoștințele înainte de înscrierea la un curs de limba engleză, astfel încât să poată avea siguranța că nivelul ales este cel corect.

Învățarea unei limbi străine poate fi o provocare pentru oricine. Este nevoie de dedicare, timp și consecvență. Se întâmplă, însă, uneori ca programul zilnic să ne împiedice să exersăm pentru perioade lungi de timp, iar reluarea procesului de învățare poate pune probleme, mai ales pentru acei cursanți care sunt la început de drum. 

Una dintre cele mai eficiente metode este, fără îndoială, participarea la cursuri organizate, deoarece astfel vei avea parte de o programă sistematizată. La centrul lingvistic Twinkle Star, cursanții beneficiază de posibilitatea de a-și testa cunoștințele înainte de înscrierea la un curs de limba engleză, astfel încât să poată avea siguranța că nivelul ales este cel corect.

Știm că a reveni la ceva ce nu am reușit să facem anterior este de multe ori dificil, iar acest lucru este valabil în orice domeniu, nu doar în învățarea limbii engleze. Prin urmare, este important să abordezi acest subiect în mod strategic și să iei măsuri adecvate pentru a minimiza riscul de eșec.  

Pentru început, trebuie să realizezi un lucru foarte important (de care, spre deosebire de aparențe, puțini elevi își dau seama) și anume că o pauză lungă de învățare are un impact uriaș asupra nivelului abilităților tale și funcționează invers față de timpul petrecut fără contact cu limba engleză. Cu alte cuvinte – cu cât pauza este mai lungă, cu atât nivelul de cunoștințe scade, comparativ cu nivelul pe care l-ai avut anterior.  

Ceea ce te poate surprinde cel mai mult, de exemplu, în timpul primelor cursuri de grup sau individuale după o perioadă lungă de contact cu limba, este numărul de cuvinte care ți-au dispărut complet din memorie. Ei bine, dacă vocabularul sau o anumită temă gramaticală nu au fost asimilate corect și a trecut mult timp de când ai avut ocazia să vorbești engleză, nu este de mirare că acum lipsește limba proverbială. Din fericire, există și vești bune – toate aceste cunoștințe pot fi recuperate! Cum? Vedem în continuare!

Verifică-ți nivelul

Iată un prim pas foarte important, din care vor rezulta ceilalți. După cum probabil știi deja, este extrem de dificil să îți evaluezi în mod obiectiv abilitățile. Sigur, tentația ar fi să recurgi la testări online, însă este important să știi că acestea nu sunt cu adevărat relevante. Pentru a afla care este nivelul tău general de cunoștințe, ai nevoie de o evaluare din partea unui profesor. 

Doar astfel vei primi feedback credibil cu privire la modul în care nivelul tău a suferit modificări în ultimele luni sau ani. Din păcate, se întâmplă adesea ca această diferență de nivel să se dovedească a fi destul de mare.

Găsește profesorul potrivit

Cum să pleci la drum lung fără un plan bine pus la punct? Mai devreme sau mai târziu, entuziasmul inițial care te însoțește atunci când accepți o nouă provocare va scădea și vei reveni din nou la punctul de plecare. Acest lucru se întâmplă în 90% din cazuri. Soluția cea mai potrivită în cazul învățării limbii engleze este parcurgerea acestui drum alături de un profesor. Iată de ce!

Cursurile regulate cu un profesor sau la o școală de limbi străine vor asigura nu numai consecvența, ci și te vor ajuta să-ți reîmprospătezi memoria – nu există o modalitate mai bună și mai eficientă decât să faci acest lucru sub supravegherea unui profesionist. În plus, astfel de întâlniri îți vor ghida automat procesul de învățare. 

Mai puțin înseamnă mai mult

Vrei să te întorci la studiu cât mai curând posibil și să investești în materiale de studiu bune? Minunat! Cu toate acestea, nu este recomandat să cumperi câteva manuale, dicționare și alte materiale selectate orbește pe Internet. Același lucru este valabil și pentru utilizarea aplicațiilor de sprijin pentru învățare. Cel mai bine este să te concentrezi pe o singură sursă (de exemplu, un manual ales de profesor) și, eventual, o carte de gramatică transversală la un nivel adecvat și una sau două aplicații. De ce? Pentru că în acest caz, mai mult nu înseamnă mai bine. Folosirea simultană a 20 de aplicații online nu va avea neapărat un efect pozitiv asupra progresului tău. De asemenea, ține cont de faptul că instrumentele online sunt doar un ajutor suplimentar, nu constituie baza procesului de învățare. Mai simplu spus, nu vei învăța limba engleză doar atingând ecranul telefonului!

Reîmprospătează-ți vocabularul

La început, îți recomandăm să te concentrezi pe reîmprospătarea vocabularului, iar în acest caz aplicațiile online pot fi un real ajutor.  Pentru un nivel începătorDuolingo este o alegere bună, deoarece oferă posibilitatea repetării unor cuvinte de bază. Pentru nivelurile superioare, aplicații precum Memrise sau Busuu vor funcționa bine, iar cei avansați pot încerca repetări sistematice din Knoword sau Vocabulary.com. Este vorba, într-adevăr, de a intra în modul de învățare treptat.. Memorarea unei liste de 100 de cuvinte pe zi cu scopul de a reveni la nivelul de dinainte de pauză cât mai repede posibil va fi cel mai probabil o strategie contraproductivă – te vei descuraja după câteva zile și vei decide că procesul de învățare este greu și plictisitor. 

Fă-ți timp!

Cât timp îți va lua să ajungi la nivelul de dinainte de pauză depinde de mai mulți factori și, în plus, variază de la persoană la persoană. Nu te frustra dacă subiectele pe care le aveai pe vremuri la îndemână acum par a fi copleșitoare – este perfect normal, mai ales dacă pauza ta de studiu a fost lungă. E ca și cum ai începe totul de la capăt cu o foaie de hârtie goală. Așa că acordă-ți puțin timp (cel puțin câteva săptămâni) pentru a prinde din nou avânt și nu-ți face griji dacă abilitățile tale lasă mult de dorit la început. Dacă vei ține cont de aspectele detaliate mai sus, întregul proces de revenire la învățarea obișnuită ar trebui să fie un succes total!