Prima pagină » Bucecea a semnat primul contract PNRR din județul Botoșani. Creșă nZEB de 2 milioane de euro cu panouri solare și pompe de căldură
Administrație Știri locale

Bucecea a semnat primul contract PNRR din județul Botoșani. Creșă nZEB de 2 milioane de euro cu panouri solare și pompe de căldură

Primăria Bucecea este prima din județul Botoșani care semnează un contract de lucrări finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, primarul Angel Gheorghiu a semnat astăzi, la București, în prezența premierului Nicolae Ciucă și a lui Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, contractul finanțat prin Componenta asistență tehnică financiară nerambursabilă PNRR (nvestiția 1 – C15-Educație), în valoare de 11,88 milioane lei cu tot cu TVA, 9,98 milioane lei fără TVA, valoare eligibilă prin PNRR de 100%.

La nivel național s-a semnat mai multe contracte de finanțare, printre care și cel pentru creșa din orașul Bucecea de pe strada Eroilor nr. 30.

”Lucrările la creșa nouă și ultramodernă vor demara în cursul acestui an”, a declarat primarul Angel Gheorghiu.

Creșa din orașul Bucecea va avea două grupe și va fi dotată cu panouri solare și cu pompe de căldură, tâmplăria și izolarea termică fiind la cele mai înalte standarde astfel încăt costurile cu întreținerea să fie foarte mici.

Finanțarea obținută de Primăria orașului Bucecea prevede ca și racordul la utilități să fie făcut tot cu fondurile din PNRR, autoritatea locală urmând să pună la dispoziție doar terenul pe care să fie construită creșa.

Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10 grade Celsius.

În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spatii administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele vor fi finalizate și operaționale până la data de 31 decembrie 2025.

Ministerul Dezvoltării, în 2021, a pornit un amplu program guvernamental de construcții de creșe, finanțate din bugetul de stat, în cadrul căruia a aprobat construcția a 110 creșe noi nZEB.