Prima pagină » Cătălin Silegeanu: La mulți ani tuturor celor care spun „te iubesc”, „mi-e dor”, „iartă-mă” și „mulțumesc”, oriunde s-ar afla în lume!
Știri locale

Cătălin Silegeanu: La mulți ani tuturor celor care spun „te iubesc”, „mi-e dor”, „iartă-mă” și „mulțumesc”, oriunde s-ar afla în lume!



În august, creștinii ortodocși au omagiat evenimente istorice cu profundă însemnătate duhovnicească, slăvind Schimbarea la Față a Domnului, prăznuind Adormirea Sfintei Fecioare Maria și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenind martirii și minunile înfăptuite.

Ultima zi a lunii este pentru români o sărbătoare culturală, menită să cinstească identitatea neamului și patrimoniul bogat, amintind de zestrea transcendentă pe care o poartă nativ.

Limba română s-a cristalizat din creativitatea strămoșilor, etnogeneza complexă, iscusința populară și capacitatea înaintașilor de a integra și valorifica cuvintele popoarelor cu care au intrat în contact. România este acea insulă de latinitate într-o mare slavă, după cum remarca istoricul botoșănean Nicolae Iorga. Multiplele influențe și inventivitatea românilor s-au coagulat într-o limbă fertilă, elastică, înglobatoare. Graiul mioritic este unic prin expresivitatea sa. Dorul pe care acest popor îl cântă de veacuri nu are echivalent în nicio altă limbă, astfel că originalitatea este una dintre trăsăturile de semeție a românilor. Limba reflectă personalitatea poporului, este indispensabilă pentru conservarea valorilor, tradițiilor și credinței românești, face parte din viața și identitatea vorbitorilor săi.

La mulți ani tuturor celor care spun „te iubesc”, „mi-e dor”, „iartă-mă” și „mulțumesc”, oriunde s-ar afla în lume! La mulți ani tuturor celor care înțeleg și îndrăgesc limba română!