Prima pagină » Cum tratezi și te recuperezi după accidentul vascular?
Știri locale

Cum tratezi și te recuperezi după accidentul vascular?

Stilul de viață stresant, alimentația nesănătoasă dar și anumite afecțiuni cronice netratate la timp, pot duce la probleme serioase de sănătate așa cum este și accidentul celebral. Rata de mortalitate în urma unui AVC este crescută, din nefericire, și mai bine de o treime din pacienții care suferă de atac cerebral ajung imobilizați.

Atacul celebral sau accidentul vascular are loc în corp atunci când oxigenarea unei părți a creierului este redusă sau chiar întreurptă. În acest moment, celulele încep să moară, în doar câteva minute, ceea ce înseamnă că este nevoie de o intervenție de urgență.

Intervenția la timp a tratamentului de specialitate reduce afectarea cerebrală dar și alte complicații care pot duce la dizabilitate sau la un nou AVC.

Cum se tratează AVC și cum te recuperezi? 

Tratamentul AVC-ului depinde în foarte mare măsură de tipul de accident vascular dar și de anumite afecțiuni de care pacientul ar putea suferi dinainte, cât și de potențialele complicații care au fost generate de către AVC.

Tratamentul medicamentos

Majoritatea tratamentelor care se recomandă în cazul unui accident vascular, au rol de prevenție, pentru că un pacient care a suferit un AVC este predispus la un altul.

Aceste tratamente includ medicamente antiagregante plachetare și anticoagulare, care vor face preveni formarea de alte cheaguri de sânge.

Tratament chirurgical

În anumite cazuri, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a se îndepărta cheagul de sânge.

Recuperarea fizică

O mare parte dintre pacienții care au suferit un AVC au rămas cu anumite deficiențe motorii. Acest lucru necesită o recuperare precum fizioterapia pe care o poți face la Fiziolife.ro. Acest proces este unul de durată până la apariția rezultatelor.

Consilierea psihologică

Un aspect care nu trebuie neglijat este partea psihologică. Foarte mulți pacienți suferă de tulburări emoționale în urma unui AVC, în special atunci când apare o dizabilitate.

Cum previi un accident vascular?

Accidentul vascular ca și oricare altă afecțiune poate fi prevenită prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase.

Alimentație sănătoasă

Pentru a preveni un accident vascular cea mai bună metodă este să abordezi o alimentație sănătoasă.

O dietă bazată pe produse care conțin Omega 3, precum pește gras, semințe de chia, avocado etc. dar și alimentele bogate în fibre, au rolul de a reduce colesterolul din sânge.

Carnea care este recomandată este cea de pasăre, dar fără grăsime și piele.

Controlează-ți tensiunea arterială 

Controlul frecvent al tensiunii arteriale poate preveni un eventual atac, așadar ține sub control și monitorizează-ți tensiunea arterială.

Fă mișcare

Mișcarea este extrem de importantă pentru a te menține sănătos în general. Aceasta ajută mult și la oxigenarea creierului deci, alege să faci mișcare în mod regulat.

Indiferent de sportul pe care îl vei alege, te va ajuta să te simți bine și să previi foarte multe boli, inclusiv AVC-ul.  Nu este nevoie să practici un sport de performanță, ci poți alege chiar și mersul pe jos sau alergatul.

Renunță la alcool și tutun

Alcoolul și tutunul blochează vasele de sânge și oxigenare a sângelui. Așadar, redu cât mai mult consumul acestor substanțe care îți pot genera și alte afecțiuni.