Prima pagină » Dorinel Cosma, senator AUR, cere finalizarea barajului de la Vârfu Câmpului: ”Este revoltător că există lucrări începute din 1987 și nefinalizate”
Administrație Agricultură Politică Știri locale

Dorinel Cosma, senator AUR, cere finalizarea barajului de la Vârfu Câmpului: ”Este revoltător că există lucrări începute din 1987 și nefinalizate”

Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani Sursa foto: 60m.ro




Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani
Sursa foto: 60m.ro

Senatorul AUR Dorinel Cosma se implică și cere alocarea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la cea mai mare amenajare hidrotehnică din nord-estul Moldovei, barajul de pe Siret de la Vârfu Câmpului, care ar putea alimenta cu apă municipiile Botoșani și Dorohoi și ar permite înființarea de irigații în zonă.

În acest sens, senatorul Cosma a transmis o interpelare către Tanczos Barna, ministrului interimar al Mediului Apelor și Pădurilor, adresând și câteva întrebări ministrului.

Problema abordată de senatorul Cosma este una care se agravează pentru județul Botoșani prin faptul că acumularea de apă de la Bucecea are un grad mare de colmatare și nu va mai putea fi utilizată peste 10-12 ani, iar barajul de la Vârfu Câmpului este singura alternativă pentru alimentarea cu apă a peste 70-75% din populația județului Botoșani.



 

”Este revoltător că în România anului 2021 există lucrări începute încă din anul 1987 și nefinalizate până în prezent.

Un exemplu elocvent în acest sens este barajul de la Vârfu Câmpului, care reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte de amenajare hidrologică din nord-estul României și care așteaptă să fie finalizat de aproape 34 de ani. Acesta este ritmul în care autoritățile statului român construiesc barajul cu lac de acumulare pe râul Siret, în zona localităților Vârfu Câmpului și Cândești, din județul Botoșani și Zamostea și Zvoriștea, din județul Suceava.

Construirea acestui baraj, de pe râul Siret, va permite atât alimentarea cu apă a mai multor localități, cele mai importante fiind municipiile Botoșani și Dorohoi, cât și extinderea sistemelor de irigații la nivelul județului Botoșani.

Prin realizarea acumulării Vârfu Câmpului se mai urmăresc și alte obiective alături de cele precizate mai sus, și anume: asigurarea debitelor pentru realizarea unei microhidrocentrale; asigurarea unei scurgeri salubre pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, în special în perioadele de secetă; îmbunătățirea condițiilor de calitate a apei pe sectorul aval de confluența cu râul Sitna prin tranzitarea unor debite de diluții corespunzătoare; asigurarea apei pentru sistemele de irigații din zonele limitrofe ale râului Jijia.

Început în anul 1987, la barajul de la Vârfu Câmpului s-a lucrat efectiv între anii 1987-1993, după care lucrările au căpătat un caracter sporadic, de fiecare dată autoritățile competente invocând lipsa fondurilor pentru continuarea lucrărilor.

Prin urmare, vă rog, domnule ministru să aveți în vedere alocarea de fonduri pentru finalizarea acestei lucrări care este de o importanță crucială pentru locuitorii județului Botoșani.

Care sunt fondurile alocate din buget, în acest an, pentru finalizarea lucrării?

Când preconizați că vor fi finalizate lucrările la barajul de la Vârfu Câmpului? ”, se precizează în interpelarea adresată de Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani.