Prima pagină » Vineri, 1 octombrie, termenul limită de depunere a declarației privind beneficiarii reali. Evitați amenzi între 5.000 și 10.000 lei
Economic

Vineri, 1 octombrie, termenul limită de depunere a declarației privind beneficiarii reali. Evitați amenzi între 5.000 și 10.000 lei

 

 


Vineri -1 octombrie 2021 expiră termenul de depunere a declarației de Beneficiar Real către Oficiul Național al Registrului Comerțului iar consecințele pot fi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei sau dizolvarea societății.

Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligaţiei de depunere a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenţie se sancţionează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul persoanei juridice nu depune declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii.

 

 


Companiile înregistrate pe teritoriul României, precum şi cele în curs de constituire au obligaţia de a face cunoscute informaţii privind beneficiarul lor real prin depunerea unei declaraţii la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Noţiunea de „beneficiar real” a revenit în atenţia contribuabililor odată cu transpunerea în legislaţia românească a două directive europene privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, care, împreună, au luat forma Legii nr. 129/2019. Termenul este definit în sensul societăţilor prevăzute de Legea Societăţilor nr. 31/1990, ca persoana sau persoanele fizice care deţin în mod direct sau indirect, cel puţin 25% din participaţiile unei persoane juridice, ori care asigură conducerea persoanei juridice, în lipsa îndeplinirii participaţiei de mai sus.

În baza aceleiaşi legi a fost constituit Registrul Beneficiarilor Reali ai societăţilor, care permite autorităţilor competente de supraveghere şi control, precum şi entităţilor raportoare care aplică măsurile de cunoaştere a clientelei, să acceseze informaţii corecte şi complete despre beneficiarii reali ai persoanelor juridice înregistrate în România.

 

 


250x250x

250x250x