Prima pagină » Ionuț Țurcanu, ALDE: Agricultura românească, tot la mila ploii. România, exportator net de materie primă și importator net de produse procesate
Agricultură Politică

Ionuț Țurcanu, ALDE: Agricultura românească, tot la mila ploii. România, exportator net de materie primă și importator net de produse procesate

 





Modul în care trec mereu sub radar rezultatele mediocre ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros, arată că prezența sa decorativă în fruntea instituției are alte explicații decât cele legate de interesul național.

România are un obiectiv major în acest domeniu: irigațiile. Ministrul Oros a ratat acest unic obiectiv major, de a obține finanțarea extinderii rețelei de irigații prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și nici măcar nu a făcut un minim efort să-și justifice ratarea.

Voci avizate, în tot cazul mult mai avizate decât a ministrului Oros, spun că miliarde de euro puteau susține extinderea sistemului de irigații prin PNRR, doar că Ministerul Agriculturii a propus o singură variantă, irigații prin canal deschis, ceea ce înseamnă o risipă de apă inacceptabilă.

 

Rezultatul este că, în loc să ofere garanții pentru apa necesară agriculturii românești, am rămas la mila ploii.

Conform unor date din 2021, în domeniul agroalimentar exportăm de 7 miliarde euro și importăm de 9 miliarde euro.

Singura modalitate de a nu adânci deficitul balanței comerciale e să nu mai exportăm materie primă și să creștem gradul de procesare a produselor agricole.

Exportăm animale vii, care mor cu miile până să ajungă la destinație, exportăm cereale și importăm la un nivel record alimente, inclusiv produse congelate de panificație.

În acest context, anunțul triumfalist că deja am exportat 1 milion de tone de cereale din noua producție nu e niciun motiv de a desface șampania, în condițiile în care vom plăti mai mult pe importul de produse de panificație.

 

Ne consolidăm, în mandatul ministrului Adrian Oros, statutul de exportator net de materie primă și importator net de produse procesate. Mai mult, a exporta materia primă imediat după recoltare, atunci când România primește și mult mai puțini bani decât dacă ar depozita câteva luni cerealele, arată că Ministerul Agriculturii încurajează exclusiv îmbogățirea băieților deștepți, a traderilor de cereale, și nu procesarea internă, cu locuri de muncă bine plătite în producție.

În aceste condiții, în care mandatul ministrului Oros înseamnă deja o gaură de miliarde de euro, îi solicităm premierului Florin Cîțu să-l includă pe ministrul Agriculturii în prima etapă de remaniere, și asta rapid.

Un ministru inexistent e o problemă internă a PNL, dar menținerea unui ministru care aduce un prejudiciu de miliarde de euro României este un act de trădare națională.

 

Ionuţ Ţurcanu – Membru Birou Politic Teritorial ALDE Botoşani