Prima pagină » ITI Țara de Sus, aprobată prin LEGE. Inițiativa lui Trufin va aduce câteva sute de milioane de euro în următorii 7 ani
Administrație Economic Știri locale

ITI Țara de Sus, aprobată prin LEGE. Inițiativa lui Trufin va aduce câteva sute de milioane de euro în următorii 7 ani



 

Inițiativa unui senator botoșănean, la care au achiesat toți primarii din județ, dar și primarii localităților din Suceava și Iași care se învecinează cu județul Botoșani, va aduce câteva sute de milioane euro din fonduri europene în regiune în următorii 7 ani.

Indiferent cine va fi noul președinte al Consiliului Județean Botoșani, indiferent care vor fi primarii aleși prin votul din 27 septembrie, sume suplimentare de bani din fondurile europene vor intra în județul Botoșani și localitățile vecine din Iași și Suceava pentru reducerea decalajelor de dezvoltare.

 



 

În a doua parte a anului trecut, senatorul botoșănean Lucian Trufin a avut inițiativa de a înființa asociația de dezvoltare Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Țara de Sus, din care urmau să facă parte toate localitățile județului Botoșani, dar și localitățile din Iași și Suceava care se învecinează cu Botoșani.

Demersul lui Trufin a fost unul destul de dificil pentru că a trebuit să convingă primari de la PSD și PNL că prin ITI Țara de Sus vor veni fonduri europene suplimentare pentru această regiune pentru a fi făcute investițiile necesare în vederea recuperării decalajelor de dezvoltare.

Inițiativa lui Trufin a fost aprobată prin LEGE, iar după alegerile locale noii primari și noul președinte al Consiliului Județean trebuie să facă pașii necesari pentru ca în perioada 2021-2027 să atragă fondurile europene alocate special acestei regiuni.

 

 



 

Dezvoltarea județului Botoșani prin ITI ȚARA de SUS este Literă de lege!

În 18 august a fost publicată în Monitorul Oficial “Legea nr. 176/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2020 privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020”.

În textul Legii scrie negru pe alb că “Pentru perioada de programare 2021-2027, ca Program național pilot de descentralizare, se desemnează …Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, … Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus pentru județele Suceava, Botoșani și Iași” – art. 4 alin. 7.

Totodată „Pentru inițierea Programului național pilot de descentralizare prin dezvoltarea teritorială integrată ITI, Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de inițiatori, împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vor demara demersurile legale necesare includerii zonelor ca teritorii în care se aplică ITI cu finanțare din fonduri europene 2021-2027, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanțe de urgență” – art 4, alin 7, lit. a.
…..
”Acum ne luptăm pentru voturile botoșănenilor pentru că așa sunt campaniile electorale. Dar de pe 28 septembrie ne străngem la aceeași masă și dezvoltăm județul Botoșani de o manieră sustenabilă și integrată! Avem mecanismul, vom avea și fondurile necesare să aducem la standarde europene de trai și dezvoltare județul Botoșani dimpreună cu localitățile din Suceava și Iași ce fac parte din teritoriul desemnat pentru ITI Țara de SUS.

Mulțumesc domnilor primari care au avut viziunea și înțelepciunea necesare să adere la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Țara de SUS.
Avem treabă!”
, a postat senatorul Lucian Trufin pe contul său de Facebook.