Prima pagină » Șoptică, liderul PNL, a făcut personal plângere la BEC față de Federovici, liderul PSD
Politică Știri locale

Șoptică, liderul PNL, a făcut personal plângere la BEC față de Federovici, liderul PSD

Partidul Național Liberal Botoșani, prin președintele Costel Șoptică, a depus duminică, 24 noiembrie 2019, o plângere la Biroul Electoral Județean Botoșani, prin care a semnalat faptul că se continuă propaganda electorală după încheierea acesteia de către numita FEDEROVICI DOINA-ELENA, în calitate de preşedinte al Partidului Social Democrat, care a încălcat dispoziţiile art. 35 alin.(1) din Legea nr. 370/2004, săvârşind contravenţiile prevăzute de art. 55 lit. t) din Legea nr.370/2004.

Astfel, am constatat faptul că în data de 24.11.2019,  pe pagina online a unui cotidian a fost continuată campania electorală  pentru candidatul Partidului Social Democrat, VIORICA – VASILICA DĂNCILĂ printr-o declaraţie de presă: ,,Scorul Partidului Social Democrat va fi mult mai mare în al doilea tur de scrutin şi la Botoşani şi în toată ţara. Am credinţa că Viorica Dăncilă va fi preşedintele României de mâine încolo.”

 



 

 

 

Prin această declaraţie de presă se adresează, în mod expres, îndemnul de a vota candidatul Partidului Social Democrat VIORICA-VASILICA  DĂNCILĂ, după încheierea campaniei electorale.

Aducem la cunoştinţă că această conduită contravine prevederilor art. 35 alin.(1) din Legea nr.370/2004, potrivit cărora ,, Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă, de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00.”

De asemenea am semnalat faptul că definirea materialelor de propagandă este realizată de către legiuitor în Legea nr.334/ 2006, respectiv în prevederile art. 36 alin.(5) din Legea nr.334 / 2006, explicate şi de art. 22  alin. (1) din Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr.34/04.10.2019, conform cărora :

,, (1) Este considerat material de propagandă electoral orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii :

  1. a) Se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat ;
  2. b) Este utilizat în perioada 12 octombrie 2019 – 9 noiembrie 2019, ora 7.00, respective în perioada 15 noiembrie 2019 – 23 noiembrie 2019, ora 7.00 pentru al doilea tur de scrutin;
  3. c) Are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg ;
  4. d) Depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului .”

 

 



 

 

În consecinţă, declaraţia de presă a d-nei FEDEROVICI DOINA-ELENA, prin conţinutul lor se circumscriu conceptului de propagandă electorală, aspect în raport de care dată fiind încheierea campaniei electorale, sunt întrunite elementele tipice ale ilicitului electoral.

Faţă de gravitatea situaţiei create, dar şi în raport de potenţialul caracter repetitiv al unei asemenea conduite, vădit contrare normelor legale am solicitat BEJ:

  1. a) Sa dispuna admiterea plângerii cu privire la campania electorală şi să emita o decizie în acest sens, cu măsurile care se impun, să interzica transmiterea unor astfel de mesaje şi stoparea actelor de propagandă electorală ilicite.
  2. b) În conformitate cu art. 42 alin. 2 din Legea nr. 370 / 2004, sa fie sesizate organelor competente în vederea aplicării sancţiunilor contravenţionale, prevăzute de art. 56 alin.(2) raportat la art. 55 lit. t) din Legea nr.370/ 2004.

În situaţia în care până la soluţionarea prezentei plângeri, postarea din mediul online va fi înlăturată, am solicitat sesizarea organelor competente în vederea aplicării sancţiunilor contravenţionale prevăzute de dispoziţiile    art.56 alin.(2) raportat la art.55 lit. t) din Legea nr. 370/ 2004.

 

Ataşăm la prezenta plângere copii de pe pagina online a cotidianului ,,BOTOŞĂNEANUL”.

 

DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE AL PNL BOTOSANI