Prima pagină » În timp ce unii fermieri se plângeau de prețul laptelui, alții s-au asociat și au primit subvenție 900 euro per bovină
Agricultură

În timp ce unii fermieri se plângeau de prețul laptelui, alții s-au asociat și au primit subvenție 900 euro per bovină

Agricultura făcută cu cap, profitând de banii gratuiți puși la dispoziție de statul român și uniunea europeană, duce la capitalizarea unor fermieri, în timp ce alții stau în continuare și își plâng de milă că nu sunt ajutați.

Crescătorii de bovine din Botoșani care s-au asociat au primit și subvenții de 900 euro per animal în timp ce alții stăteau și se plângeau că vând laptele la un preț prea mic.

Ciprian Andrei Feraru este președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din Botoșani, asociație în care sunt 440 de membri cu un efectiv total de 7500 capete bovine din diferite rase.



 

Acesta spuns că este foarte greu să-i unească pe fermieri în asociație deși sunt bani pe care aceștia îi pot primi.

”Noi facem controlul oficial al producției de lapte la vaci, control de care este condiționată subvenția. Odată cu acest control, fermierii care sunt asociați și efectueză acest control au posibilitatea să primească o formă de sprijin cuplat. Pentru 2015 s-a primit 900 euro pe cap de animal. Programul prevede 250 de euro pe cap de animal, dar pentru că nu s-au înscris suficient de mulți în acest control s-a împărțit suma totală pe numărul de animale înscrise”, a declarat Feraru.

Dacă pentru 2015 s-a dat 900 de euro per animal, în 2016 700 de euro, iar în 2017 400 de euro per bovină. Probabil în 2018 sau 2019 se va ajunge la 250 de euro per animal, așa cum prevede programul deoarece în fiecare an tot mai mulți fermieri se înscriu în asociație pentru a putea beneficia de acești bani.



 

Banii din subvenție folosiți la achiziții de terenuri și utilaje

Ce au făcut fermierii înscriși în asociație cu banii primiți ca sprijin financiar pentru bovine în timp ce unii doar se plângeau de prețul laptelui? Și-au capitalizat fermele.

Iulian Siminiuc este un fermier din satul Horia, comuna Mitoc. Acesta a spus că banii i-a folosit pentru a cumpăra teren și utilaje agricole.

”Această sumă a fost o mană cerească pentru toți crescătorii de bovine. Eu am 60 de animale și am primit sume substanțiale, având în vedere că agricultura este loz în plic. Banii i-am folosit la cumpărarea de teren și utilaje”, a declarat Siminiuc.

Senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură, a precizat că subvenția este gândită și plătită pentru a acoperi pierderile din agricultură.

”Anul trecut s-a dat pentru prima dată avansul la subvenție la timp pentru ca fermierii să aibă o siguranță, să poată să-și facă planurile la timp”, a precizat Trufin.