Prima pagină » Produs cultivat într-o comună din județul Botoșani, trimis la Bruxelles pentru a fi protejat în UE de imitații
Agricultură

Produs cultivat într-o comună din județul Botoșani, trimis la Bruxelles pentru a fi protejat în UE de imitații

Produse din Botoșani: usturoiul de Copălău, cașcavalul de Săveni, plăcintele poale-n brâu și cozonacul moldovenesc
Produse din Botoșani: usturoiul de Copălău, cașcavalul de Săveni, plăcintele poale-n brâu și cozonacul moldovenesc

Un produs care a făcut celebră o comună din județul Botoșani este propus pe o listă cu 20 de produse ce urmează a fi trimisă Uniunii Europene pentru a fi incluse în categoria celor protejate de imitații.

Este vorba despre cunoscutul Usturoi de Copălău pentru care România vrea Denumire de Origine Protejată.

 

Totodată, pentru alte două produse care se gătesc în cantități mari în bucătăriile gospodinelor din Botoșani, statul vrea Indicație Geografică Protejată, fiind vorba despre Cozonacul Moldovenesc și Plăcintele Poale-n Brâu.

 



”Pentru mecanismul Denumire de Origine Protejată (DOP), Ministerul lucrează la documentația unor produse cum ar fi: Porcul de Bazna – județul Sibiu Lână de țurcană albă Prune uscate – județul Olt Usturoi de Copălău – județul Botoșani Telemea de Vaideeni – județul Vâlcea Brânză de Soveja – județul Vrancea, scrie Profit.ro.

De asemenea, un alt produs fabricat în județul Botoșani după o metodă tradițională este în curs de obținere a Indicației Geografice Protejată, respectiv Cașcavalul de Săveni.

 

Obținerea IGP sau DOP vor aduce pentru produsele locale acea certificare europeană care le va permite să fie comercializate la un preț mai bun și vor aduce un plus economic județului, fiind niște branduri care vor putea fi exploatate mai bine din multe puncte de vedere.