Prima pagină » Situație dramatică: un psiholog la 4500 de elevi în județ când violența în rândul elevilor este în creștere

Situație dramatică: un psiholog la 4500 de elevi în județ când violența în rândul elevilor este în creștere

Ada Macovei si Adina Cical
Ada Macovei si Adina Cical

Județul Botoșani se confruntă cu o situația dramatică în ceea ce privește capacitatea de acordare a asistenței psihologice elevilor, în contextul plecării părinților la muncă peste hotare, a violenței domestice, a violenței non-fizice, a pericolului etnobotanicelor.

Avem un singur psiholog școlar la 4500 de elevi, deși legislația actuală permite autorităților locale, respectiv Consiliului Județean Botoșani, să încadreze mai mulți psihologi.

Femeile din PNL au demarat campania ”VIAȚA minus VIOLENȚĂ” și încearcă să schimbe ceva într-un județ în care ”bătaia e ruptă din rai” încă mai domină printre adulți când este vorba despre educația copiilor.




Campania s-a derulat în orașul Ștefănești, în comuna Albești, iar duminică va avea loc în orașul Flămânzi.

”Mergem acolo unde primarii au înțeles că trebuie să se implice pentru a schimba ceva”, a declarat consilierul județean Ada Macovei, fost inspector școlar general.

Macovei a precizat că în 2010 au fost cooptați în sistem ultimii 20 de psihologi școlari, în timp ce normativele actuala impun ca la 800 de copii să fie un psiholog.

Alături de Ada Macovei, în campania ”Viață minus violență” a intrat și psihologul școlar Adina Cical.

Aceasta a precizat că există legi care să protejeze copiii atât de violența fizică, cât și de cea non-fizică, de cea verbală, emoțională.

”A trage o palmă într-un copil, a striga la el este un abuz emoțional. Mulți părinți când sunt întrebați dacă au comportament abuziv spun ”Nu”, dar dacă sunt întrebați de urecheat sau dacă au strigat la copii atunci răspund ”Da”. Trebuie să schimbăm atitudini. Putem face și lucruri concrete”, a declarat Adina Cical.



 

Psihologul Cical atrage atenția că generațiile actuale de elevi se confruntă cu stresuri emoționale uriașe față de cele anterioare și că doar prin consiliere psihologică se pot evita tragedii.

„Norma actuală prevede un profesor consilier la 800 elevi sau 400 preșcolari. Dar contextul s-a schimbat mult și nu în sensul bun. Avem o bază legală care ne cere să avem un psiholog la 800 elevi, iar noi avem 46 de specialiști la 68.000 elevi, adică unul la 4500 de elevi. Este imposibil să livrezi aceste servicii de asistență psihopedagogică. Dar se poate face ceva, măcar acest normativ să poată fi respectat. La nivel de județ să fie măcar 86 de psihologi școlari. Vorbim de contextul social, sărăcie, migrația persoanelor adulte, influența negativă a mediului online, numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale în creștere, cazurile de abuz emoțional, violență domestică. Ar trebui să avem măcar câte un specialist la fiecare școală.  Criza psihologilor școlari se resimte în comportamentul elevilor. Apar violențe în școală”, a completat Adina Cical.

Dacă adulții au o reținere în a merge la psiholog, din cauza educației primită în acest sens, generațiile actuale de copii sunt mult mai deschise în a rezolva problemele emoționale apelând la specialiști. Discuțiile cu psihologul școlar sunt o normalitate pentru ei, care nu vin cu balastul educațional al părinților, respectiv acela de a confunda psihologul cu psihiatrul.

 



”VIAȚA minus VIOLENȚĂ” este un proiect al Departamentul pentru educație şi cultură al Partidului Național Liberal Botoşani și a demarat pe 23 martie 2018 la Ștefănești.

Este o campanie de conştientizare a soluţiilor pe care le au la dispoziţie copiii, femeile, bătrânii, orice persoană supusă abuzului verbal, emoţional, fizic, social, psihologic, financiar, ori de alta natura şi-au adus aportul profesori, psihologi, asistenţi sociali, poliţişti, preoţi, medici.

Campania a reușit să aducă deja peste 20 de voluntari în proiect.

Nu uitați: 0800500333 sau 112, telefoane non-stop și gratuite, la care pot suna victimele violenței, înainte de a fi prea târziu!