Prima pagină » Proiect pentru reabilitarea unei biserici din 1640 construită pe fundația unei biserici zidite de Ștefan cel Mare
Știri locale

Proiect pentru reabilitarea unei biserici din 1640 construită pe fundația unei biserici zidite de Ștefan cel Mare

Orașul Ștefănești, locul în care s-a născut pictorul Ștefan Luchian, încearcă să reabiliteze o biserică monument istoric printr-un proiect cu finanțare europeană din fonduri tranfrontaliere.

Primarul Florin Buțura a declarat că Biserica Cuvioasa Parascheva datează din anul 1640 și că este în pericol.



”Clădirea este monument istoric și este în pericol pentru că plouă prin tavan, are probleme la fundație. Încercăm ca printr-un proiect transfrontalier cu Drochia, din Republica Moldova, să atragem finanțare pentru consolidarea clădirii, pentru subzidiri, pentru reabilitarea acoperișului. Nu cred că văm reuși să refacem și pictura, dar vrem în primul rând să salvăm monumentul, istoria orașului nostru”, a declarat Florin Buțura.



Delegația din Drochia a fost prezentă în această săptămână la Ștefănești, iar primarul pleacă astăzi peste Prut pentru ultimele discuții în ceea ce privește colaborarea celor două părți pentru atragerea de fonduri europene.

Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Ștefănești este o biserică ortodoxă construită în anul 1640, iar potrivit tradiției locale și unor opinii ale specialiștilor, această biserică a fost zidită pe fundațiile unei biserici mai vechi, construite de Ștefan cel Mare (1457-1504).

Ansamblul bisericii „Cuvioasa Paraschiva” din Ștefănești a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015 fiind format din două obiective: biserica și turnul clopotniță care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.