Prima pagină » S-au finalizat lucrările la cea mai mare aducțiune de apă din țară construită după Revoluție
Știri locale

S-au finalizat lucrările la cea mai mare aducțiune de apă din țară construită după Revoluție

Compania botoșăneană Nova Apaserv SA a recepționat lucrările la cea mai mare aducțiune de apă construită în România după Revoluție și care alimentează populația din una dintre cele mai bune surse de apă potabilă a țării, râul Prut.

Este vorba despre alimentarea cu apă a orașului Săveni din acumularea Stânca, de pe râul Prut.

 

Lucrararea a fost executată de firma Victor Construct, ce aparține omului de afaceri Victor Mihalachi, și contractul a vizat, pe lângă alimentarea din Prut a Săveniului și devierea magistralei de apă de la Leorda, care alimentează municipiul reședință de județ Botoșani din acumularea de apă de la Bucecea, de pe Siret. Pentru execuția celor două componente ale contractului, Victor Construct a primit 34,4 milioane lei fonduri europene.



”Am recepționat 38 de kilometri de aducțiune de apă care este cea mai mare aducțiune din țară la care s-a lucrat. De asemenea, este și cea mai mare aducțiune pe care o avem noi în exploatare, la Nova Apaserv, până acum cea mai mare era de 18 kilometri, Bucecea-Cătămărăști Deal. Cu această lucrare am reușit să furnizăm apă calitate locuitorilor județului din partea estică, din Săveni, și Săveniul prin extinderea capacității de înmagazinare va fi un pol pentru alimentarea comunelor din jurul său”, a declarat Cătălin Fetcu, director tehnic al Nova Apaserv SA.



Și Florin Nicolau, managerul de proiect al lucrării, fost director al companiei de apă, a declarat că această investiție rezolvă problema alimentării cu apă în bună parte din zona estică a județului.

”Conducta are dimensiunile de 400 și 350 mm, poate alimenta și avem capacitatea de 80-100 l pe secundă. Realizarea conductei s-a făcut în două etape, una prin cădere liberă de 22,8 kilometri, de la Ștefănești la Hănești și diferența de la Hănești la Săveni prin stație de pompare unde avem trei pompe și un bazin de acumulare de 250 mc. Fosta stație de tratare Săveni este acum stație de înmagazinare și distribuție”, a declarat Florin Nicolau.




Pentru a se putea face alimentarea cu apă a orașului Săveni din Prut, mai întâi a fost modernizată stația de tratare a apei de la Ștefănești, care preia apa din Prut, prin stația de pompare de la Stânca, unde sunt trei pompe de 360 metri cubi. Apa brută este adusă la stația de tratare de la Ștefănești și de acolo pleacă, prim mai multe conducte, până la Bivolari, în județul Iași, la Săveni, la Dîngeni-Ungureni, Albești, Todireni.

Modernizarea Stației de tratare a apei de la Ștefănești a costat 19 milioane lei și a fost făcută de firma Coral Tulcea.

Cele două contracte au fost finanțate din fondurile europene accesate de compania de apă a județului Botoșani pentru extinderea rețelelor de apă, canalizare și a stațiilor de epurare.