Prima pagină » Model german: Un primar a înfiinţat o şcoală profesională şi firmele au şi venit

Model german: Un primar a înfiinţat o şcoală profesională şi firmele au şi venit

Model german aplicat într-o comună din judeţul Botoşani. După ce i-a unit pe micii fermieri şi le-a făcut cea mai puternică asociaţie din judeţ, Lucian Trufin, primarul comunei Vlăsineşti, a implementat un nou proiect care transformă comuna într-una model la nivel naţional.

Primarul a înfiinţat o Şcoală profesională de mecanici agricoli, în locul şcolii gimnaziale din centrul de comună, şi a încheiat deja parteneriate cu firmele mari din zonă.

„De săptămâna viitoare va funcţiona Şcoala profesională din Vlăsineşti. Am acoperit cele 25 locuri şi sunt cereri mult mai multe din comunele limitrofe. E de interes pentru că nu există nicio şcoală cu profilul acesta, mecanic agricol, în zona noastră. Mediu privat în domeniu avem, se retehnologizează, iar noi producem absolvenţi de profil uman pe bandă”, a declarat primarul Lucian Trufin.

Acesta a precizat că a încheiat parteneriat cu firmele Solomonescu şi Agraria care vor asigura baza pentru practică a celor 25 de cursanţi, iar Agraria a anunţat că va dota unitatea de învăţământ cu un tractor.

„În toamnă, cum se deschide linie de finanţare, voi depune o cerere de finanţare pentru dotarea şcolii profesionale, pentru că este prima dată când în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală se vor finanţa reabilitări, dotări pentru şcolile profesionale. Sper să fie unul dintre cele mai bune locuri pentru comună pentru că lucrăm la viitor, lucrăm cu copii şi pentru dezvoltarea comunei”, a completat Lucian Trufin.

Primarul comunei Vlăsineşti a spus că a beneficiat de ajutorul Mihaelei Huncă, inspector şcolar general, pentru a obţine avizele şi autorizaţiile necesare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, şi Ministerul Educaţiei.

Cei 25 de elevi de la Şcoala profesională Vlăsineşti au absolvit ciclul gimnazial în perioada 2012-2014, vor urma cursurile şcolii timp de trei ani, iar în această perioadă vor primi şi 200 lei lunar.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani