Prima pagină » Îți rozi unghiile? Ar putea însemna că ești perfecționist/ă

Îți rozi unghiile? Ar putea însemna că ești perfecționist/ă

Iti rasucesti parul in mod inconstient sau iti rozi unghiile in timp ce citesti acest articol? Noi cercetari de la Universitatea din Montreal sugereaza ca astfel de comportamente compulsive ar putea spune mai multe despre personalitatea ta decat crezi.

 

Oamenii care sunt nerabdatori in general, sau care se plictisesc sau devin frustrati cu usurinta, sunt mai predispusi sa adopte comportamente repetitive concentrate asupra corpului, cum ar fi cojirea pielii, rosul unghiilor sau smulgerea genelor, au descoperit cercetatorii.

Studiul, publicat in numarul din martie al revistei Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, (Jurnal de Terapie Comportamentala si Psihiatrie Experimentala), indica spre perfectionism – o trasatura mai daunatoare decat ti-ai putea imagina – ca o cauza de baza.

„Noi suntem de parere ca oamenii cu aceste comportamente repetitive ar putea fi perfectionisti, ceea ce inseamna ca nu sunt in masura sa se relaxeze si sa efectueze sarcini intr-un ritm ‚normal’”, declara intr-un comunicat de presa Dr. O’Connor Kieron, profesor universitar de psihiatrie si autorul coordonator al studiului de fata. „Acele persoane sunt, prin urmare, predispuse la frustrare, nerabdare si nemultumire atunci cand nu izbutesc sa isi atinga obiectivele propuse. De asemenea, aceste persoane se confrunta cu un grad de plictiseala mai crescut.”

In cadrul studiului, cercetatorii au lucrat cu 48 de participanti, dintre care jumatate recurgeau in mod regulat la astfel de comportamente. Ceilalti participanti, care nu manifestau astfel de comportamente, au constituit grupul de control. Participantii au fost intrebati despre masura in care au trait o serie de emotii precum plictiseala, furie, vinovatie, iritabilitate si anxietate. Apoi, fiecare participant a fost expus unor situatii menite sa provoace anumite sentimente si emotii (inclusiv relaxare, stres, frustrare si plictiseala). In scenariul de plictiseala, de exemplu, subiectii au fost pur si simplu lasati singuri intr-o camera timp de sase minute. Participantii cu antecedente comportamentale de natura anxioasa directionate asupra corpului au raportat un impuls mai crescut de a recurge la acele comportamente pe fond de stres sau frustrare. Dar ei nu au raportat ca ar fi simtit aceste impulsuri in timp ce se relaxau.

Daca se-ntampla uneori sa iti rozi unghiile, nu prea ai motive sa-ti faci griji – probabil ca nu iti provoci mult rau. De fapt, cercetatorii sustin ca astfel de comportamente pot deservi un scop temporar, atunci cand nu suntem in stare sa canalizam energia noastra inspre scopuri mai productive.

Citește integral pe secretele.com

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)