Prima pagină » Un soi de vișin a primit numele Botoșani și este printre cele mai profitabile din țară

Un soi de vișin a primit numele Botoșani și este printre cele mai profitabile din țară

Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iași au omologat în 1994 un soi de vișin pe care l-au denumit Botoșani, iar acesta este în 2015 unul dintre cele mai profitabile pentru pomicultura din regiunea Moldovei.

Potrivit stiriagricole.ro, în România este cerere mare de cireșe și vișine, dar livezile vechi au fost distruse, iar acum se accesează fonduri europene pentru a crea noi livezi. Cei care vor acesa submăsura pentru pomicultură vor avea prioritate la finanțare dacă vor folosi genetica românească, iar printre soiurile omologate din țară este și Botoșani, al stațiunii de cercetare din Iași. De asemenea, acest soi asigură o profitabilitate mare comparativ cu altele de import sau chiar de proveniență autohtonă.

„Soiul Botoșani a fost omologat de SCDP Iași în 1994 și se remarcă prin pomii cu vigoare medie, rodire pe buchete de mai şi ramuri mixte, rezistenţa bună la ger şi secetă. În SCHIMB, soiul manifestă o sensibilitate medie la boli (Monilia fructigena şi antracnoză) şi dăunători. Fructele sunt mari, ajungând la 7,2 grame. Forma lor este sferică turtită la bază şi dorsoventral, iar culoarea este roşie-vişinie, cu pulpă suculentă, suc intens colorat. Pieliţa subţire, elastică, lucioasă, se dezlipeşte uşor de pulpă. Sâmburele este de mărime medie, cu pulpa semiaderentă la sâmbure. Fructele se maturează în prima decadă a lunii iulie. Pomii din soiul Botoșani intră pe rod în anul 5-6 de la plantare şi au o capacitate de producţie de 1,7 tone/hectar, la o densitate de 714 pomi/hectar”, scrie stiriagricole.ro despre soiul de vișin care poartă numele Botoșani.

 

 

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)