Prima pagină » Sorescu și Achiței au anunțat când vor avea loc alegerile pentru președinția CJ

Sorescu și Achiței au anunțat când vor avea loc alegerile pentru președinția CJ

Gheorghe Sorescu, președintele interimar al Consiliului Județean Botoșani, și Cristian Achiței, vicepreședintele instituției, au anunțat când vor avea loc alegerile pentru postul ocupat până acum câteva săptămâni de Florin Țurcanu. Liderul PNL, Florin Țurcanu, a pierdut definitiv președinția Consiliului Județean Botoșani, judecătorii menținând ordinul prefectului prin care se constată încetarea mandatului liberalului.

„Am discutat cu secretarul județului și legislația în vigoare spune că alegerile parțiale pentru postul de președinte al CJ nu mai pot fi organizate dacă până la alegerile la termen mai este mai puțin de un an de zile. Astfel, dacă Guvernul nu publică hotărârea prin care se organizează alegeri pentru postul de președinte al CJ Botoșani în următoarea perioadă nu se mai organizează alegeri și mergem în actuala formulă până la alegerile din 2016”, a declarat Achiței.

Potrivit legislației, ar trebui ca în maxim 90 de zile începând de joi, 19 martie, Guvernul să emită hotărârea prin care se organizează alegerile pentru postul de președinte al CJ Botoșani rămas vacant, însă sunt cazuri în țară în care posturile sunt vacante de un an de zile și nu s-au emis hotărârile pentru organizarea alegerilor.

Dacă alegerile parțiele nu sunt organizate până la jumătatea lunii iunie 2015 nu vor mai avea loc și se vor aștepta alegerile la termen din 2016.

„Vom aștepta să treacă această perioadă și dacă Guvernul nu va da hotărârea pentru organizarea alegerilor vom lua apoi o decizie cu privire la desemnarea, în plen, a unui vicepreședinte interimar, în locul meu, dar până atunci nu vom aborda această problemă”, a declarat Gheorghe Sorescu, președintele interimar al CJ Botoșani.

Florin Țurcanu și-a pierdut mandatul de președinte al CJ după ce a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

Politic, nici PNL și nici PSD nu vor organizarea alegerilor parțiale pentru președinția CJ pentru că ar însemna o cheltuială în plus acum, iar peste un an de zile ar urma alte alegeri. Mai mult, potrivit modificărilor la Codul electoral, viitorul președinte de CJ din 2016 va fi ales prin votul consilierilor județeni, și nu uninominal cum s-a întâmplat în 2008 și 2012. 

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)