Prima pagină » Întrebările pentru dezbaterile Ponta-Iohannis dacă erau la Botoșani

Întrebările pentru dezbaterile Ponta-Iohannis dacă erau la Botoșani

Două dezbateri pentru turul doi al prezidențialelor, între Victor Ponta și Klaus Iohannis, au avut loc la televiziunile centrale, și ambele la televiziunile prietene ale lui Iohannis și ostile lui Ponta, pentru că la cele ostile candidatului de dreapta  acesta a refuzat să meargă.

Dacă una dintre dezbateri ar fi avut loc la Botoșani aș fi avut și eu câteva întrebări pentru cei doi finaliști ai prezidențialelor.
În primul rând, ele ar fi legate de tensiunile din Est, unde Rusia amenință în continuare Ucraina, dar se anunță și tensiuni în Republica Moldova. Cele două state luate la țintă de Putin sunt vecine cu județul Botoșani, singurul care are graniță cu ambele țări.
Colegii mei ziariști au fost mai interesați de pensii și votul din diasporă, în finala prezidențialelor, decât de planurile celor doi pentru România în calitate de președinți, nu de premieri sau lideri de partide.
Cum se va apăra România de Rusia? Cum va apăra România „sora” Republica Moldova în fața presiunilor Rusiei? Cum se va apăra România în Occident de atacurile pe care le primește țara tocmai din cauza unor membri ai diasporei? Cum își va reabilita România imaginea în țări precum Italia, Spania, Franța, Anglia sau chiar Germania?

Nu știm cum ar fi răspuns cei doi candidați pentru că nici aceste întrebări nu au fost puse la cele două emisiuni la care s-au duelat.
Dar pentru că la nivel central s-a pus accent pe pensii și pe alte teme total paralele cu funcția de președinte al României, am și eu două întrebări pentru cei doi distinși candidați.

Pe domnul Ponta aș vrea să îl întreb cum va reuși el ca președinte al României să facă în așa fel încât, la Botoșani, primarul Ovidiu Portariuc să asfalteze un drum de doi kilometri, respectiv strada Primăverii, în mai puțin de doi ani.
Pe domnul Iohannis aș vrea să îl întreb cum va reuși el ca președinte al României să facă în așa fel încât, la Botoșani, Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean, să nu piardă banii proiectului de 102 milioane euro de extindere a rețelelor de apă și canalizare, adică ABC-ul civilizației.
Cum la nivel central s-a pus accent pe pensii și pe votul din diaspora, cred că și botoșănenii merită răspunsuri la întrebările ce țin de nivel local. 

Bogdan CALINIUC

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)