Prima pagină » ACL: Vezi unde a avut dreptate Iohannis și unde nu a avut dreptate Ponta

ACL: Vezi unde a avut dreptate Iohannis și unde nu a avut dreptate Ponta

În urma dezbaterii desfășurate marți seară între cei doi contracandidați la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, respectiv Victor Ponta, Gândul.info și Factual.ro (un site de verificare a gradului de adevăr din declarațiile publice), au analizat afirmațiile celor doi.

Astfel, în urma analizei, s-a dovedit încă o dată că minciuna pesedistă e la ea acasă, aceasta fiind clar principala caracteristică a candidatului Victor Ponta. Uzând de calitatea sa de prim- ministru, acesta a încercat să îl atace pe Klaus Iohannis, venind cu tot felul de afirmații și cifre care nu au nicio legătură cu realitatea. Vorba multă, fără fapte și atitudinea de om de scandal a fost ridicată la rang de cinste de către Victor Ponta, însă analiza pertinentă făcută de Gândul.info și Factual.ro au indicat clar faptul că PSD continuă să mintă poporul.
Din cele nouă declarații ale lui Victor Ponta, pe temele principale propuse, patru au fost false, una parțial falsă și o alta parțial adevărată, în timp ce numai două au fost adevărate.
Spre deosebire de acesta, candidatul ACL Klaus Iohannis a venit cu date clare, concise și corecte, opt din cele nouă declarații fiind adevărate, iar una nici adevărată, nici falsă.
VICTOR PONTA:
“Conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, orice schimbare a legilor electorale în timpul jocului este considerată încălcare a legii” FALS:
Invocarea neconstituționalității modificării “regulilor în timpul jocului”, deși legitimă, trebuie privită în context. Când se invocă faptul că legislația electorală nu poate fi schimbată cu mai puțin de un an înainte de alegeri, se ia calcul Decizia 334/2014 a Curții Constituționale cu privire la obiecția de neconstituționalitate a dispozțiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
„China este al treilea partener comercial al Germaniei – 140 miliarde de euro schimburi comerciale” FALS:
Conform Biroului Federal de Statistică din Germania, China este al cincilea partener comercial al Germaniei
„Toți românii vor putea să voteze” FALS:
În străinătate sunt estimați a trăi peste 3 milioane de români. MAE, cu resursele aflate la dispoziție în acest moment nu va putea asigura că pe 16 noiembrie se va vota în străinătate de către toți românii care vor să-și exprime votul. În acest moment, dacă luăm doar secțiile existente(presupunând că la toate va fi suplimentat numărul de cabine de vot până la 7) ajungem la următorul calcul: 249 (secții de votare)x 840 minute(14 ore de vot)x(7 cabine)/2 minute(presupunând că votanții sunt foarte rapizi și votează în fiecare oră, câte 2 minute fiecare)= 732.000 votanți
„În Germania nu se pot organiza mai mult de 5 secții de votare, pentru că autoritățile germane nu dau voie să fie secții de votare decât la ambasade și consulate” FALS:
Dacă în clădirea unei școli pot fi două secții de votare conform Legii 370/2004, pot fi două și în clădirea unei ambasade
„Nu știți. 2,6 miliarde de lei fiecare punct de TVA. E în regulă, oamenii trebuie să știe” Parțial FALS:
Dacă ne uităm pe execuția bugetară pe anul trecut, un punct de TVA reprezintă, în colectarea pe anul 2013, 2,2 miliarde de lei. În același timp, este dificil de estimat exact cât reprezintă un punct de TVA, pentru că evaziunea fiscală în acest domeniu este estimată la 16,2% din PIB și reducerea sau creșterea cu un punct procentual ar putea semnifica fie o colectare îmbunătățită, fie o evaziune mai mare.
„Pentru urmărire penală nu e nevoie de încuviințarea Parlamentului” Parțial ADEVĂRAT:
Conform art.72(2) din Constituție, “Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea și trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
De asemenea, pentru foștii ministri este necesară încuviințarea pentru urmărire penală. În conformitate cu dispozițiile art. 109, alin.2 din Constituția României și art. 12 și 19 din legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum și ale Deciziei Curții Constituționale nr.270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicit Președintelui României declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale
„Domnul Iohannis vorbea de ridicarea imunității; pentru parlamentari există imunitate pentru arestarea preventivă” Parțial ADEVĂRAT:
Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Umărirea și trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție
„A fost același număr de secții, ce s-a schimbat a fost sistemul antifraudă” ADEVĂRAT:
Afirmația este corectă, au fost 294 de secții
„Am alocat astăzi sumele necesare pentru dotarea secțiilor” ADEVĂRAT:
Adevărat conform comunicatului de presă remis de Ministerul Afacerilor Externe http:/www.mae.ro/node/29508

KLAUS IOHANNIS:
„Curtea Constituțională a României a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate – nu a tăiat nimeni pensiile” ADEVĂRAT:
Este vorba de Decizia 862/2011 a CCR, – Constituția României prevede, în mod expres, la art. 47, alin.(2) dreptul la pensie, ca drept fundamental. Textul constituțional nu califică dreptul la pensie doar din perspectiva unui interes patrimonial al persoanei, ci consacrând în mod expres dreptul la pensie ca un drept fundamental, impune statului obligații constituționale suplimentare, astfel încât să se asigure un nivel de ocrotire al acestui drept-
„Guvernul este obligat să facă acest lucru (creșterea pensiilor – n.r.)” ADEVĂRAT:
Indexarea pensiilor este prevăzută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
„Nu președintele abrogă legi(legat de abrogarea creșterilor salariale, pensiilor etc.”) ADEVĂRAT:
O lege poate fi abrogată numai prin altă lege nouă (act al Parlamentului) sau printr-o ordonanță (nouă) (act al Guvernului); un articol de lege mai poate fi abrogat și printr-o decizie a Curții Constituționale.
„Avem un Guvern care a băgat țara în recesiune tehnică” ADEVĂRAT:
Conform datelor Eurostat, România a avut două trimestre consecutive de scădere a PIB(trimestrele I și II din 2004), ceea ce conform standardelor europene ne plasează în recesiune tehnică.
„Aceste lucruri (probleme la vot n.r.) s-au întâmplat și alți ani, trebuia să le prevedeți” ADEVĂRAT:
Guvernul ar fi putut estima un număr suficient de secții de votare în străinătate pentru că, în conformitate cu art.32(2) din Legea 370/2004, – Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secțiile de votare din străinătate-. Ori MAE a transmis către BEC un număr estimat de 600.000 buletine de vot (adresa). Nu există un document care să arate cum anume a estimat MAE acest necesar, însă iată ce prevede Hotărârea nr.4/2008 a Autorității Electorale Permanente: – Art.6(2) se recomandă asigurarea unei cabine de vot pentru fiecare 300 de alegători arondați la o secție de votare, ori calcularea numărului de cabine de vot necesare după următoarea formulă: Ncv= Asv x Tmv/Tv, unde Ncv= necesar cabine de vot, Asv= număr alegători arondați la o secție de votare, Tmv= timp mediu de votare pentru un alegător(cca 2-3 min), Tv= perioada de timp legală pentru votare(14 ore)
„Dumneavoastră ați spus să pregătească portofelul” ADEVĂRAT:
În timpul unei vizite la Torino, Victor Ponta i-a spus unui român: – Dacă veniți acasă, atunci pregătiți-vă portofelul pentru că oamenii care nu mai lucrează acolo vor fi în șomaj, sigur că da, și, dacă, Doamne ferește, statul român pierde procesul, o să plătim toți- a mai spus Victor Ponta
„Dumneavoastră, în calitatea dumneavoastră de prim – ministru, răspundeați de buna organizare a alegerilor” ADEVĂRAT:
Conform legii 340.2004, execuția este dată Guvernului, în timp ce deciziile sunt la BEC; și AEP are atribuții; la fel de adevărat e faptul că Victor Ponta l-a delegat pe Gabriel Oprea.
„Președintele se bucură de imunitate. Ca Președinte voi solicita comisiei pentru revizuire să renunțăm la imunitatea totală a Președintelui” ADEVĂRAT:
Conform art.84, alin 2 din Constituție, Președintele României se bucură de imunitate.
„Eu garantez că nu se vor tăia pensii cât voi fi eu Președintele României” NICI ADEVĂRAT, NICI FALS:
Președintele nu poate garanta implementarea unei politici publice propuse de Guvernul României. Președintele poate consulta Guvernul (art.86,), participa la ședințele Guvernului (art.87) și poate adresa mesaje Parlamentului (art. 88) conform Constituției României.

DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE AL ACL BOTOȘANI

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)