Prima pagină » Din cauza prostiei aleșilor: din ianuarie riscăm să fim inundați de gunoaie VIDEO

Din cauza prostiei aleșilor: din ianuarie riscăm să fim inundați de gunoaie VIDEO

Cu investiții de peste 40 milioane euro în sistemul de depozitare și transport deșeuri, județul Botoșani riscă să fie inundat de gunoaie din ianuarie din cauza birocrației și a prostiei aleșilor locali. Consiliul Județean nu reușește să ducă la bun sfârșit un proiect moștenit de la fosta conducere care l-a semnat în 2011, iar autorizația pentru groapa de gunoi de la Botoșani expiră în condițiile în care tot județul aduce gunoiul la marginea municipiului.

Problema depozitării deșeurilor în județ a fost rezolvată, luni, însă doar până la sfârșitul acestui an. De la 1 ianuarie este posibil ca rampa provizorie de la marginea municipiului să nu mai permită preluarea deșeurilor și atunci absolut tot județul va fi nevoit să transporte gunoiul în alte județe.
Probleme deșeurilor s-a rezolvat parțial pentru că primarii din județul Botoșani au acceptat să suporte costurile transportului gunoaielor de pe rampa provizorie de la marginea municipiului la depozitul regional de la Stăuceni când acesta va fi pus în funcțiune.
Hotărârea s-a luat pentru ca Urban Serv, compania Consiliului Local Botoșani care administrează groapa de gunoi a municipiului, să permită depozitarea temporară a deșeurilor din comune la marginea municipiului.
Primarii s-au întâlnit, luni, într-o ședință a ADI Eco-Proces, din care fac parte toate unitățile administrativ-teritoriale, la Prefectură, cu Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, Gheorghe Sorescu, vicepreședintele Consiliului Județean și președinte al ADI Eco-Proces.

La ședința Eco-Proces a participat și prefectul Costică Macaleți, subprefectul Gelu Țigănucă, Răzvan Rotaru, comisarul șef al Comisariatului de Mediu.
„Ideea este următoarea: nu trebuie să punem în pericol sănătatea populației din Botoșani când noi ne încurcăm în acte, documente, în general spus în birocrație. Trebuie să privim lucrurile în mod corect, sănătos, deșeurile să le ducem la rampa de gunoi”, a declarat prefectul Costică Macaleți.

Directorul companiei Urban Serv SA, Eugen Drelciuc, a spus că problema deșeurilor va reveni în actualitate la începutul anului viitor.
„Depozitul provizoriu este construit pentru municipiul Botoșani, inclusiv contractul prevede această limitare. Nu știu începând din ianuarie ce vom face cu deșeurile. Din punct de vedere al capacității de stocare eu sunt obligat să informez CL că începând cu luna ianuarie 2015 dacă mai primim din județ există riscul ca înainte de 1 mai, când expiră autorizația, Botoșaniul să ducă și el în altă parte, nu știu unde, deșeurile”, a spus Drelciuc.

Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, a spus că această problemă pleacă de la faptul că investiția Consiliului Județean, de peste 40 milioane euro, în noul depozit regional de deșeuri nu a fost încă preluat și nici măcar nu a avut loc licitația pentru desemnarea firmei care va administra depozitul de la Stăuceni.
„Astăzi s-a găsit o soluție. Tratăm acum efectele unei probleme și aș vrea să ajungem la cauze și să nu ajungem în jumătate de an la aceeași situație. Cauza este faptul că nu s-a deschis depozitului de gunoi și a procedurii de licitații. Peste jumătate de an nici Suceava, nici Iași nu sunt în situația de a ne găsi o soluție. Soluția este doar la noi! Nu știu peste ceva timp ce soluții vom găsi. Rog conducerea Eco-Proces și a CJ să trateze cu mai multă atenție această problemă”, a spus și primarul Ovidiu Portariuc.

 

Vicepreședintele CJ Botoșani, Gheorghe Sorescu, susține că proiectul de peste 40 milioane euro pe deșeuri este în grafic, însă face referire, cel mai probabil, la un nou grafic, deoarece la semnarea proiectului se vorbea de sfârșitul lui 2013 ca dată de finalizare a proiectului. 

 

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)