Prima pagină » Investiție gigant de 500 milioane euro în stand by: „Cui să dea energia?”

Investiție gigant de 500 milioane euro în stand by: „Cui să dea energia?”

Comuna Păltiniș, unde se află și cea mai nordică localitate din România, respectiv satul Horodiștea, urma să fie centrul unei investiți de peste 500 milioane euro într-un parc eolian de 500 MW.

Compania Terra Romania SPV One, care are ca proprietari off-shore-uri din Cipru, Alejo Holdings, și Panama, Consolidated Contracting Company, a investit deja peste 5 milioane lei în achiziția terenurilor, dar și în parte din documentația necesară proiectului.

Despre proiectul care poartă numele Green Energy Northern Park, primarul comunei Păltiniș, Costel Romanescu, spune că este pus pe așteptare de situația economică și de faptul că România nu exportă energie electrică.

„Cui să dea energia dacă România produce în excedent acum? Dacă am fi exportat energie era bine, dar momentan nu este niciun motiv să pui în funcțiune un parc eolian de o asemenea dimensiune, cu o capacitate de 500 MWh și să nu ai cui să dai curentul. Când ar putea începe construcția? Din păcate nu știu, dar nici nu trag mari speranțe”, a declarat Romanescu.

Proiectul amintit prevedea montarea a câteva sute de turbine eoliene pe raza a mai multor comune aflate la granița cu Republica Moldova și Ucraina, înființarea a peste 200 de locuri de muncă și betonarea a câțiva zeci de kilometri de drum în câmp, care să permită accesul la turbine.
Despre comuna Păltiniș se spune, în urma a ani de verificări, că acolo vântul bate peste 300 de zile pe an, o comoară pentru investitorii în producerea de energie eoliană.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)