Prima pagină » De la „hoțul Flutur” la „ciobanul Țurcanu” și „pseudoprimarul Portariuc”

De la „hoțul Flutur” la „ciobanul Țurcanu” și „pseudoprimarul Portariuc”

Curvăsăreala în politica românească și, particularizând, în cea botoșăneană este la ordinea zilei. Dușmanii de ieri sunt aliații de astăzi, iar aliații de astăzi sunt dușmanii de mâine.

În 2011, înainte de a se ști cine va da candidatul pentru Consiliul Județean Botoșani în cadrul USL, pesediștii discutau cu presa locală și transmiteau că ei nu vor accepta ca „ciobanul Țurcanu” să conducă un județ considerat fief PSD. Cuvintele cu care pesediștii îl caracterizau pe Florin Țurcanu, președintele PNL Botoșani, sunt greu de reprodus. Țurcanu a ajuns candidatul USL la președinția Consiliului Județean, alegeri pe care le-a câștigat cu un scor zdrobitor. În campania electorală PSD a uitat ce a spus cu câteva luni înainte și îl prezentau pe Țurcanu drept candidatul ideal, soluția unică pentru redresarea economică a județului și chiar au adoptat tot ceea ce spunea Țurcanu despre agricultura botoșăneană. După alegerile din 2012 și după primele clinciuri între PNL și PSD, Țurcanu a redevenit „cioban” în ochii celor de la PSD care și-au reluat caracterizările jignitoare la adresa actualului președinte al CJ-ului.

Până la alegerile din 2012 fostul primar Cătălin Flutur a fost făcut cu ou și cu oțet, PNL și PSD au agățat de gâtul lui balastul politic din acea perioadă, de la Elena Udrea și Traian Băsescu de la nivel național, la Florin Ghiorghiță pe plan local. „Hoțul Flutur”, asta era caracterizarea PNL-ului și PSD-ului la adresa fostului primar al municipiului Botoșani. Liderul PDL era prezentat drept răul suprem la nivel local, din cauza căruia s-au tăiat pensii și salarii, din cauza cărui s-a majorat TVA-ul și mai era vinovat și pentru că Elena Udrea avea poșete scumpe. Liberalii nu ezitau să prezinte ziariștilor cazuri în care Administrația Flutur a furat din banii publici.
Flutur a pierdut alegerile locale în ciuda investițiilor din municipiu, iar la scurt timp, pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari între PNL și PSD, liberalii au început să spună despre Flutur că a fost un primar bun, ba chiar incomparabil mai bun decât actualul edil-șef Ovidiu Portariuc. Ba mai mult, Flutur a trecut de la hoț la om de cuvânt și la politician de valoare pentru liberalii care în urmă cu câteva luni îi terfeleau imaginea și munca din cele două mandate de primar.

Ovidiu Portariuc beneficiază și el de o imagine care are mult de suferit din cauza curvăsărelei politice. Proaspăt ales primar al municipiului Botoșani după o campanie în care liberalii garantau pentru el, susțineau cu înverșunare Planul Portariuc pentru Botoșani și toate promisiunile electorale legate de locuri de muncă, locuințe, investiții, nivel de trai, Portariuc a început să devină „pseudoprimar” la doar câteva luni de la preluarea mandatului. Cei care în campanie explicau botoșănenilor cum pot deveni realitate în scurt timp promisiunile electorale au ajuns la câteva luni să le spună ziariștilor despre cât de neexperimentat este Portariuc, cum nu a făcut el nimic toată viața, cum a fost un băiat de bani gata care nu a lucrat o zi cu adevărat și că nu are calități de primar.

PNL a fost, și încă mai este formal, aliatul PSD, dar să nu uităm că și PDL a fost aliatul PNL, la un moment dat, și chiar PSD s-a aliat cu PDL. Țurcanu și Portariuc au fost aliați și l-au avut dușmani pe Flutur. Pe viitor este posibil ca Flutur și Țurcanu să fie aliați, iar Portariuc să fie, dacă nu este deja, dușmanul comun al celor doi. Și acum sunt unii din PDL care îl caracterizează jignitor pe Țurcanu, însă totul se va schimba când PNL și PDL vor fi, la Botoșani, din nou aliați pe față. „Împăratul” CJ-ului și al PNL-ului va deveni un guru politic atunci când pedeliștii îl vor susține pe față, așa cum a fost și pe vremea când era susținut de PSD. Și Portariuc va deveni un primar extraordinar dacă, să presupunem, eventual PNL și PSD vor decide să colaboreze și la alegerile din 2016, parteneriat politic imposibil în realitatea actuală.
Desigur că nouă, alegătorilor, ni se va spune, din nou, că va fi o alianță pentru binele poporului și pentru progresul societății. Dar nu la fel au fost și cele de acum 10 ani sau cea de anul trecut?
Bogdan CALINIUC

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)

250x250x

250x250x