Prima pagină » De ce l-a atacat Federovici pe Iftime într-un moment atât de neimportant?
Politică

De ce l-a atacat Federovici pe Iftime într-un moment atât de neimportant?

Foto: contul de Facebook al lui Ovidiu Portariuc

Prima încordare de mușchi din partea PSD și a Doinei Federovici la adresa lui Valeriu Iftime și PNL s-a produs ieri, când Biroul Electoral a înmânat certificatelor doveditoare a alegerii consilierilor județeni și președintelui Consiliului Județean.

Social-democrații au vrut ca evenimentul să pară unul de maximă importanță pentru viața botoșănenilor, istoric pentru politica locală și nu a fost nici pe departe astfel. Pur și simplu cei care au fost aleși consilieri județeni și cel care a câștigat alegerile pentru șefia CJ au primit o hârtie prin care asta se specifică.

Nu a fost depunere de jurământ în funcție, nu a fost predare-primire de mandat între actualul și viitorul președinte, nu a fost nimic.

Valeriu Iftime a lipsit de la acest eveniment iar Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, a sărit ca arsă și a încercat să dea o însemnătate mai mare decât e cazul absenței.

Până în octombrie, Federovici este în continuare președintele CJ, tot ea decide, împreună cu echipa, ce proiecte mai pot fi depuse, la ce proiecte să se lucreze, bunul mers al CJ-ului până în octombrie când la putere va veni Valeriu Iftime.

”Consiliul Județean nu poate fi condus la fără frecvență!”, a transmis Federovici pentru Iftime și PNL, urmat de un avertisment că social-democrații vor fi adversari pe măsură dacă proiectele de investiții începute de ea nu vor fi continuate.

Mesajul transmis este corect din punct de vedere politic, dar este muuult prea devreme lansat. Cum să îl ameninți pe Iftime cu o opoziție dură când încă vreo patru luni la conducerea CJ se află tot cei care au condus și până acum? Și la depunerea jurământului ce își vor mai transmite?

O încordare de mușchi într-un moment total nepotrivit, o încercare de a da o importanță imensă unui eveniment nesemnificativ, o greșeală care trădează niște tensiuni de care din 2020 până acum doamna Federovici nu a avut parte.

Da, este de departe cel mai bun președinte al Consiliului Județean Botoșani de la înființare și până acum, are mai multe proiecte cu finanțări europene și guvernamentale decât toți ceilalți președinți la un loc, iar ea și echipa ai au pierdut total surprinzător alegerile locale la nivelul județului. Federovici a preluat județul într-un moment foarte prost din punct de vedere social și economic, a reușit ca la partea de infrastructură rutieră, la partea de investiții în sistemul sanitar și educațional să facă minuni și să acceseze proiecte cu o importanță enormă pentru viitorul județului. A neglijat mai mult decât era cazul problemele sistemului de apă, iar cazul Alexandra și scandalul angajărilor la Spitalul Județean, plus cretinătatea lui Ciolacu de a spune lucruri nașpa despre moldoveni a au cântărit enorma în pierderea alegerilor.

După evenimentul la care doamna Federovici a încercat să pară ca un dezastru pentru județ, respectiv lipsa lui Iftime de la înmânarea unei diplome, am observat că Lucian Trufin, candidatul PSD la funcția de președinte al CJ, nu a avut aceeași atitudine. A mulțumit botoșănenilor pentru votul primit, a reamintit câte voturi a primit pentru a nu se uita că victoria lui Iftime a fost la limită, a ținut să îi felicite pe câștigători și să anunțe că toți trebuie să muncească pentru prosperitatea județului.

Trufin și Iftime au firme în mediul privat și știu că o afacere de succes este cea care funcționează perfect chiar și când patronul, șeful, nu este prezent.  Lucian Trufin nu trebuie să fie prezent în fabrica de lactate Vlăsie Company pentru ca aceasta să producă deliciosul Cașcaval de Săveni, iar Iftime nu trebuie să fie în Elsaco pentru ca această companie să își păstreze statutul de cel mai mare plătitor de taxe și impozite din județ.

CJ-ul pe care l-a preluat în administrare Federovici de la Macaleți era unul varză, CJ-ul pe care Federovici îl lasă pentru Iftime este unul mai bun și mai competitiv, nu perfect, dar mai eficient. Să sperăm că Iftime îl va lăsa peste patru ani la un nivel și mai bun. Până atunci, atacurile politice total gratuite și fără nicio logică la adresa lui Iftime arată doar tensiune și lipsă de stăpânire de sine.

Dar și acesta este un mod de a reintra în jocul politic pentru campania electorală pentru alegerile parlamentare. Nu cred că este cel mai eficient mod, dar este o poziționare publică din care să plece viitoarele acțiuni de încercare de recâștigare a județului.

Bogdan CALINIUC

Video