Prima pagină » Proiectul lui Șoptică prinde contur. Guvernul a aprobat finanțarea sistemului de combatere a grindinei în județul Botoșani
Administrație Agricultură Știri locale

Proiectul lui Șoptică prinde contur. Guvernul a aprobat finanțarea sistemului de combatere a grindinei în județul Botoșani

sursa foto: agroteca.ro



sursa foto: agroteca.ro

În ședința de astăzi, 25 martie, Guvernul a aprobat înființarea și finanțarea ”Grupului de combatere a căderilor de grindină Suceava-Botoșani, cu 18 Puncte de lansare”, ca parte a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor.

La nivel național pentru sistemul antigrindină și creștere a precipitațiilor au fost alocate fonduri în valoare de 75,4 milioane de lei (23 de milioane lei credite bugetare și 52,4 milioane lei credite de angajament).

”Este un pas înainte foarte important! Primăriile vor fi consultate și vor trebui să pună la dispoziție anumite suprafețe de teren unde vor fi amplasate punctele de lansare și unde vor fi angajate 7-8 persoane la fiecare punct”, a declarat deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.



Acesta a spus că încă nu s-a stabilit câte din cele 18 puncte de lansare ale sistemului antigrindină vor fi în Botoșani și câte în Suceava.

Șoptică a adus la Botoșani, în 2020 și 2021, specialiști în această temă și a făcut primele demersuri pentru ca și pe teritoriul județului să fie amplasate puncte de lansare antigrindină și de creștere a nivelului precipitațiilor.

”Centrul Zonal de Coordonare MOLDOVA: studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente și dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi și pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea ca urmare a înființării de noi grupuri de combatere în zona de nord (Grupul de combatere a căderilor de grindină Suceava-Botoșani, cu 18 Puncte de lansare) și est (Grupul de combatere a căderilor de grindină Matca-Galați cu 9 Puncte de lansare); studiul de fezabilitate pentru înființarea Unității de Creștere a Precipitațiilor MOLDOVA și execuția Sistemului integrat de comunicații și informatică pentru intervenții active în atmosferă și achiziția unui radar dedicat”, este comunicarea oficială a Ministerului Agriculturii pe această temă.