Prima pagină » Primăria Botoșani NU va lua credit de la Trezorerie. Cosmin Andrei preferă băncile
Administrație Economic Știri locale

Primăria Botoșani NU va lua credit de la Trezorerie. Cosmin Andrei preferă băncile





 

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că urbea nu se va împrumuta de la Trezorerie pentru a face rost de bani pentru cofinanțarea sau suplimentarea proiectelor cu fonduri europene. 

Edilul-șef consideră oportunitatea de finanțare lansată de Guvernul României drept un măr otrăvit din cauza costurilor totale finale. 

”Nu, nu ne împrumutăm de la Trezorerie pentru că dobânda nu este avantajoasă”, a declarat primarul Cosmin Andrei



 

În ceea ce privește volumul total al creditelor pe care Primăria Botoșani le va lua în următoarea perioadă pentru a cofinanța proiectele cu fonduri europene sau pentru a suplimenta și cofinanța aceste proiecte, edilul-șef a precizat că abia după ce se va încheia licitația pentru modernizarea sistemului de transport electric nepoluant cu tramvaie se va pune în discuție și cuantumul împrumutului sau împrumuturilor. 

Pentru a finaliza lucrările începute acum aproape un deceniu la Teatrul Mihai Eminescu, Primăria Botoșani are nevoie de un credit de vreo 8 milioane euro, iar pentru a putea pune în aplicare proiectul de modernizare a transportului cu tramvaie, pe lângă cele 40 milioane euro fonduri europene mai sunt necesari aproape 10 milioane euro dintr-un credit. Apoi, Cosmin Andrei a anunțat că vrea să asfalteze străzile nemodernizate, iar asta înseamnă alți bani. 

 



Împrumuturile de la Trezorerie vor fi acordate în următoarele condiţii, potrivit Profit.ro:

a) dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

Marja se stabileşte astfel:

i) 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv;

ii) 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv;

b) perioadă de rambursare: 3-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral;

c) termenul-limită de depunere la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice a documentelor prevăzute pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale: 1 noiembrie 2021.