Prima pagină » VIDEO Utilaje agricole noi cu 50% reducere și 250.000 euro nerambursabili doar să învățăm și să vrem să vindem
Administrație Agricultură Economic Știri locale

VIDEO Utilaje agricole noi cu 50% reducere și 250.000 euro nerambursabili doar să învățăm și să vrem să vindem




Cum pot cumpăra fermierii utilaje agricole cu 50% reducere? Cum să primim 250.000 euro doar pentru a învăța să vindem, pentru a ambala produsele și pentru a le face publicitate? 

Cum să avem mai multe produse românești la raft? 

Caravana informării fermierilor din județul Botoșani pentru a fructifica oportunitățile de finanțare din fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, derulată de senatorul Lucian Trufin, a ajuns în comuna Curtești. 

Deși această caravană trebuia să fie făcută de instituțiile statului, mai ales de AFIR, informarea fermierilor cu privire la oportunitățile de a primi banii europeni o derulează un senator. 

Ajunsă în comuna Curtești, caravana informării l-a avut ca invitat pe fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, alături de primarul Anton Marcel. Senatorul Trufin, din Comisia pentru Agricultură a Senatului României, le-a prezentat fermierilor din Curtești, în special crescători de bovine și legumicultori, soluțiile de accesare a fondurilor europene nerambursabile pe fiecare măsură în parte. 

Ca de fiecare dată, senatorul Trufin a pus accentul pe asocierea fermierilor și le-a prezentat acestora toate facilitățile de care beneficiază prin asociere. 

”Pe fostul buget european s-a dat câte 100.000 euro pentru fiecare asociație care depunea proiect, iar din România au fost depuse 10 proiecte, din care doar două au primit banii, iar unul este din județul Botoșani. Acum se dau câte 250.000 de euro nerambursabili pentru fiecare proiect depus, trebuie doar să vă asociați, să luați banii pentru a putea să vă cumpărați o mașină cu care să vă transportați produsele, să luați utilaj pentru ambalare, să vă faceți site de prezentare și să vindeți în comun. Asta pe lângă toate facilitățile fiscale de care veți beneficia și pentru care m-am luptat personal să se aplice și să fie respectate de Guvern”, a declarat Lucian Trufin

Crescătorii de animale s-au plâns de faptul că actuala guvernare a redus subvenția la bovine la doar 9 lei per animal și de faptul că prețul oferit de procesatori pentru lapte este mic. Trufin le-a oferit exemple din județul Botoșani și Suceava prin care asocierea fermierilor a dus la obținerea unui preț mai bun. 

”În Vlăsinești am înființat o asociație și fermierii vând mai bine, în Dumbrăveni este o asociație la a cărui înființare am fost chemat să dau o mână de ajutor, iar acum laptele se vinde la un preț mai bun decât cel pe care îl primiți voi. De ce? Pentru că sunt în asociație, pentru că sunt puternici, pentru că au o singură ofertă cu o cantitate mare. Dacă nu vă asociați să discutați cu procesatorii cu o singură voce, dar în spatele căreia să fiți mai mulți, cu mai multe animale, nu o să aveți succes. La Dumbrăveni vând mai bine pentru că au asociație. Vând mai bine, au facilități fiscale și pot accesa și fonduri europene nerambursabile în plus. Noi nu știm să vindem, iar asta este marea problemă. Dacă sunteți 5 fermieri, de ce să închiriați în piață 5 mese și să plătiți 5 persoane să vândă când puteți la o singură masă, cu un singur angajat să vindeți toți 5? Și să faceți asta având produse ambalate cu utilaj cumpărat din fonduri nerambursabile, cu mașină pentru transport cumpărată din fonduri nerambursabile? Apoi sunt măsurile prin PNDR prin care vă puteți cumpăra utilaje noi cu fonduri nerambursabile de 70%, de 50%. Ați muncit în străinătate? În câți ani strângeți bani să vă luați un utilaj de 100.000 euro? Aveți ocazia să-l cumpărați cu fonduri europene. În ceea ce privește subvențiile oferite de actuala Guvernare… așa știe cei care conduc acum să prețuiască fermierul”, a completat Lucian Trufin. 

Și fostul ministru Marius Budăi a intervenit și le-a cerut fermierilor să se asocieze și să privească avantajele economice de care ar putea beneficia. 

”Munciți mult și nu mai aveți timp pentru altele. Trebuie să priviți totul, până la urmă, din punct de vedere economic. De ce să faceți voi totul când nu mai aveți nici timp și poate nici energie câteodată? Trebuie să implicați în acest angrenaj economic generat de munca voastră și pe alții pentru a fi mai productivi, pentru a putea vinde mai mult și mai bine și puteți face asta cu fondurile pe care le aveți la dispoziție de la Uniunea Europeană. Profitați acum, când le avem, pentru că România și fermierii români nu vor mai întâlni astfel de șanse. Trebuie să luați acești bani pentru a vă crește nivelul din toate punctele de vedere”, a declarat și deputatul Marius Budăi